Laat de boter smelten in een steelpan en voeg al roerende de bloem toe. Dit mengsel van gesmolten boter en bloem wordt ook wel roux genoemd. Laat de roux, onder af en toe roeren, 2 minuten pruttelen op heel laag vuur.
Saus met bouillon
Met deze zoutarme saus, ook wel velouté genoemd, heb je binnen een mum van tijd een fijne basis voor vele gerechten en soepen. Perfect voor zowel liefhebbers van vlees en vis als doorgewinterde vegetariërs.
Voedingswaarden (per portie)
1 g eiwitNierinformatie (per portie)
50 mg kalium
10 MIN
4 ingrediënten
2 personen
- 50 g boters
- 50 g bloems
- 8 l zoutarme bouillons
- 2 (versgemalen) peper
Werkwijze
1
2
Giet er vervolgens al roerende een scheut koude bouillon bij. Blijf roeren tot er een gladde saus ontstaat. Roer er scheutje voor scheutje de rest van de bouillon doorheen.
3
Laat de saus nog enkele minuten zachtjes koken om de bloem te laten garen.
- Bron: "Eten met plezier: Dieetboek voor nierpatiënten", Poiesz Uitgevers.