Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtige uiteinden af.
Klassieke asperges met variatiemogelijkheden
Het is weer tijd voor asperges!
Voedingswaarden (per portie)
27 g eiwitNierinformatie (per portie)
103 mg kalium
9 ingrediënten
2 personen
- 1600 gram witte asperges ( gram geschild)
- 2 bouquet garni (drie takjes peterselie, takje tijm en een laurierblad).
- 2 eieren
- 60 gram roomboter ongezoutens
- 60 gram bloems
- 100 gram crème fraiches
- 4 eetlepels fijngeknipte bieslooks
- 200 gram beenham in plakjes
- 2 Bijgerecht: tagliatelle of krieltjes (niet in de voedingswaarde meegerekend)
Werkwijze
Breng de schillen en uiteinden aan de kook met een halve liter water en het bouquet garni. Laat 10 minuten koken.
Giet af in een vergiet met schone theedoek: vang 250 à 300 ml kookvocht op en laat afkoelen.
Leg de geschilde asperges in een ruime pan met water.
Breng de asperges aan de kook en laat 5 minuten koken.
Haal de pan van het vuur, doe het deksel erop en laat 15 - 20 minuten staan totdat de asperges gaar zijn.
Kook de eieren 5 – 8 minuten.
Maak ondertussen de saus. Smelt de boter in een kleine steelpan.
Voeg in een keer de bloem toe en roer goed door tot een roux ontstaat.
Laat de roux al roerend zachtjes pruttelen, maar niet verkleuren. Als de roux een zanderige structuur heeft, dan is deze gaar.
Voeg beetje bij beetje het afgekoelde kookvocht toe, totdat de saus de gewenste dikte heeft.
Blijf roeren met een garde, zodat geen klontjes ontstaan.
Roer er 2 ruime eetlepels crème fraiche door.
Maak op smaak met peper en een snufje komijnpoeder.
Voeg vlak voor serveren de bieslook toe.
Serveer de asperges met rolletjes ham en gehalveerde eieren. Schep op het bord de saus over de asperges.
- Bron: Jessica Klein, Diëtist nierziekten