Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Tips voor een goed gesprek met je arts

Laatste update, 8 juli 2025

Samen met je arts beslis je over de behandeling. Daarom is het belangrijk dat je hier goed over kunt praten met je arts. Hoe pak je zo’n gesprek aan?

  • Met je arts of een andere zorgverlener praat je over de behandeling.
  • Bereid het gesprek goed voor. Denk van tevoren na over welke vragen je allemaal hebt.
  • Probeer tijdens het gesprek antwoord te krijgen over de voor- en nadelen van de mogelijkheden behandelingen

Je arts vertelt welke behandelingen medisch gezien mogelijk zijn. En wat de voor- en nadelen van de behandeling zijn. Ook bespreek je de gevolgen voor jouw persoonlijke situatie. Daarna kies je samen een behandeling.

3 goede vragen

Tijdens het gesprek met je arts moet duidelijk worden welke behandeling het beste bij jou past. Samen met je arts zet je alles op een rijtje. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Dit zijn de ‘3 goede vragen’. Ze zijn bedacht door de Patiëntenfederatie Nederland, de Federatie Medisch Specialisten en een aantal andere organisaties. De 3 vragen nodigen je arts uit om goede informatie te geven. Je kunt op een open manier met elkaar praten.

Bekijk hier de animatie over 3 goede vragen van Patiëntenfederatie Nederland.

Het gesprek met je arts of zorgverlener goed voorbereiden

Een gesprek met een arts of andere zorgverlener verloopt beter als je het goed voorbereidt. Denk er van tevoren over na wat je van het gesprek verwacht. Heb je al vragen, maak je je ergens zorgen over of twijfel je over iets? Schrijf het op en neem je aantekeningen mee naar het gesprek. Dan vergeet je niet om het te bespreken.
De volgende vragen kunnen van pas komen bij de voorbereiding op een gesprek:

  • Wat wil je graag weten?
    Misschien heb je vragen over de behandelmogelijkheden. Of misschien wil je weten of je last kunt krijgen van bijwerkingen.
  • Wat zijn je zorgen en twijfels?
    Misschien maak je je zorgen over de achteruitgang van je nierfunctie. Of over het combineren van de behandeling met je werk.
  • Wat is voor jou belangrijk in het leven, naast jouw lichamelijke gezondheid?
    Denk bijvoorbeeld aan (vrijwilligers)werk en sociale activiteiten. Als een behandeling hier veel invloed op heeft, is dat misschien geen goede behandeling voor je.
  • Wat verwacht je van het gesprek?
    Meld je verwachting aan het begin van de afspraak met je arts of zorgverlener. Die kan dan meteen aangeven of je verwachting redelijk is.

Meer tips

Ook de volgende tips kun je gebruiken als je in gesprek gaat met een zorgverlener:

Vraag om een dubbel consult

Heb je veel zaken om te bespreken? Vraag dan om een dubbel consult op het moment dat je de afspraak maakt. Zo heeft de arts meer tijd om op je vragen in te gaan. Misschien kun je van tevoren al doorgeven waar je het over wilt hebben.

Neem iemand mee naar het gesprek

Neem bijvoorbeeld je partner, een familielid of een goede vriend mee naar het gesprek. 2 mensen horen meer dan 1. Spreek van tevoren af wat je van de ander verwacht. Wil je dat hij of zij alleen meeluistert of ook vragen stelt? Eventueel kan de ander ook aantekeningen maken.

Neem het gesprek op

Je kunt ook een geluidsopname maken van het gesprek. Dan kun je achteraf nog eens luisteren naar wat er precies is gezegd. Het is wel netjes om aan het begin van het gesprek te melden dat je het gaat opnemen.

Neem actuele medische informatie mee

Verzamel voor elke afspraak informatie die medisch relevant is. Bijvoorbeeld een overzicht van je medicijnen of brieven van andere zorgverleners. Het lijkt vanzelfsprekend dat de arts alle informatie heeft. Maar dat is vaak niet het geval. Vanwege de privacy-wetgeving mogen zorginstellingen niet zomaar informatie met elkaar delen.

Bedenk wat je zorgverlener nog meer moet weten

Denk ook na over de volgende vragen. Welke medicijnen slik je zonder recept? Gebruik je voedingssupplementen? Welke aandoeningen en behandelingen heb je eerder gehad? Zitten er erfelijke ziekten in de familie? Voor welke stoffen ben je allergisch? Ben je onlangs in de tropen geweest? Ben je sinds het vorige consult ziek geweest of heb je medische klachten gehad? De antwoorden op deze vragen zijn belangrijk voor je zorgverleners. Geef dit soort informatie ook als je zorgverlener er niet naar vraagt.

Stel open vragen

Stel je vragen op zo’n manier dat ze uitnodigen om meer te vertellen. Je stelt dan 'open vragen'. Je krijgt dan meer informatie dan bij vragen die de arts alleen met 'ja' of 'nee' kan beantwoorden. Voorbeelden van open vragen zijn: Welke effecten verwacht je van dit middel? Hoe verloopt de behandeling? Wat betekent dit precies?

Vertel hoe het gaat

Laat de arts of zorgverlener weten wat je van de behandeling vindt. Vertel het bijvoorbeeld als je een voorgeschreven medicijn niet meer gebruikt. Leg uit waarom je ermee bent gestopt. Of meld het als je het belang van een medicijn of behandeling niet ziet. De arts kan je dan beter adviseren en helpen. Samen kun je kijken of er een andere oplossing mogelijk is.

Vraag door als je iets niet begrijpt

Is er iets onduidelijk? Vraag dan om betere uitleg. Zeg het ook als je een antwoord of een medische term niet begrijpt. De arts is verplicht om jou goed te informeren.

Herhaal de uitleg in je eigne woorden

Probeer de uitleg van de arts tijdens het gesprek samen te vatten in je eigen woorden. Zeg bijvoorbeeld: 'Dus als ik het goed begrijp...'. Zo ontdek je of de arts het goed heeft uitgelegd.

Blijf om uitleg vragen

Misschien kom je er na het gesprek achter dat je iets toch niet helemaal goed begrepen heeft. Of misschien komen er allerlei nieuwe vragen bij je op. Schrijf je vragen op en neem ze mee naar de volgende afspraak. Vraag opnieuw om uitleg. Bij sommige ziekenhuizen is het mogelijk om tussendoor vragen te stellen via de mail of een e-consult aan te vragen.

Ontevreden over het gesprek?

Vind je dat het gesprek niet goed is verlopen? Ben je ontevreden over de zorg of een zorgverlener? Bespreek dit dan ook. Leg uit hoe je de situatie, de verleende zorg of iemands gedrag hebt ervaren. Dat zorgt er vaak voor dat het contact verbetert.

Kom je er samen echt niet uit, dan kun je overwegen een klacht in te dienen bij de organisatie die de zorg aanbiedt. Deze video laat zien dat verwachtingen een goed gesprek in de weg kunnen zitten.