Taurai Becker - nierpatiënt - auteur kookboek

Over hoe moeilijk leven met nierschade kan zijn, hoef je Taurai niets te vertellen. Hij heeft het allemaal meegemaakt. Op 18-jarige leeftijd fietste hij van het station naar huis. Zijn hart bleef met 160 slagen per minuut kloppen. Taurai bleek een hartziekte te hebben en die ziekte leidde ertoe dat hij door een bloedpropje een nier verloor.

Zijn hartziekte zorgde ervoor dat hij uiteindelijk zelfs een harttransplantatie moest ondergaan. Daarna moest hij dialyseren omdat z’n andere nier er ook mee stopte. Hij kreeg een donornier van zijn oom. Na een tijd werkte deze niet goed meer, zodat hij opnieuw moest dialyseren. Hij kreeg via een cross-over programma een tweede donornier. Toen hij revalideerde besefte hij: "Ik heb een hart én een nier van iemand anders. En op beide zit een ‘houdbaarheidsdatum’. Vanaf nu ga ik alleen nog maar dingen doen die ik leuk en belangrijk vind.”

Wie ben je? Taurai Becker (40) uit Rotterdam.
Wat doe je? Ik ben auteur van het kookboek zoutbewust koken en eten. Meer informatie via zoutbewust.nl
Waar strijd je voor? Ik strijd ervoor dat mensen meer zelf (gezond!) gaan koken.

“Zoutbewust eten kan je zo veel ellende met je nieren besparen.”

Door het strenge dieet dat Taurai kreeg voorgeschreven vanwege de nierschade, raakte hij geïnteresseerd in lekker en zoutbewust koken. “Tijdens mijn laatste revalidatie had ik wat meer tijd”, vertelt hij. “Toen ben ik begonnen met fijnproever.com en mijn gelijknamige YouTube kanaal waarop ik blogs en vlogs plaats over gezond, zoutbewust en vooral heel lekker eten. Mijn YouTube kanaal werd snel populair en mijn kanaal kreeg zelfs een nominatie voor beste foodvlog van Nederland.
Mijn grootste zorg is de toenemende mate van mensen die zelf niet meer koken. En het groeiende aantal fastfoodrestaurants. Als je zelf niet kookt, ben je afhankelijk van het bedrijf waar jij je voedsel koopt. En vaak weet je dus ook niet hoeveel zout, suikers en harde vetten je op een dag nuttigt. Want bij een (afhaal)restaurant hoeven ze dat niet aan te geven. Ik zou dus willen dat mensen blijven beseffen dat ze het beste zelf kunnen koken.”

Een kookboek als wapen in de strijd tegen nierschade
Taurai deed een koks- en een patisserie-opleiding. Hij schreef een kookboek met zoutbewuste recepten dat onlangs is verschenen. Een krachtig wapen in zijn strijd voor goed eten. Taurai: “Ik weet dat mijn nierschade niet komt door slechte voeding, maar door een slecht hart. Maar ik heb wel de gevolgen ervaren van nierschade. En het zou zonde zijn wanneer iemand door verkeerde voeding nierschade of nog erger krijgt. Vaak is die schade pas merkbaar op de lange termijn. Met mijn kookboek wil ik mensen motiveren meer zelf te gaan koken, zodat ze dát kunnen voorkomen!”

Ja, ik strijd ook mee tegen toenemende nierschade

Je kunt betalen via een automatische incasso of ideal

Lees waarom deze mensen ook strijden tegen tegen toenemende nierschade.