'Het leven met nierschade is ongelooflijk zwaar'
Na een harttransplantatie, twee zware periodes van dialyse en twee niertransplantaties, besefte Taurai: “Ik heb een hart én een nier van iemand anders. En op beide zit een ‘houdbaarheidsdatum’. Vanaf nu ga ik alleen nog maar dingen doen die ik leuk en belangrijk vind.”
Wie ben je: Taurai Becker uit Rotterdam
Wat doe je: Ik ben auteur van het kookboek zoutbewust koken en eten.
Waar strijd je voor: Ik strijd ervoor dat mensen gezonder en zoutbewuster koken en eten
Lekker zoutbewust
Vanwege het strenge dieet dat Taurai kreeg voorgeschreven vanwege zijn nierschade, raakte hij geïnteresseerd in gezond en zoutbewust koken. Hij begon met het delen van blogs en vlogs over gezond, zoutbewust en lekker eten. “Mijn YouTube kanaal werd snel populair en mijn kanaal kreeg zelfs een nominatie voor beste foodvlog van Nederland.”
Zelf koken is het gezondst
Met zijn nieuwe kennis en ervaring begon Taurai zich steeds meer zorgen te maken over de toenemende trend dat mensen steeds minder zelf koken en vaker kiezen voor fastfood. "Als je zelf niet kookt, ben je afhankelijk van wat anderen je voorschotelen, zonder dat je precies weet hoeveel zout, suikers en slechte vetten je binnenkrijgt", legt hij uit. "Zelf koken is niet alleen het gezondst, maar ook een manier om de controle over je eigen voeding te behouden.
Eigen kookboek
Taurai schreef zelfs een kookboek met zoutbewuste recepten. Een krachtig wapen in zijn strijd voor goed eten. “Ik weet dat mijn nierschade niet komt door slechte voeding, maar door een slecht hart. Maar ik heb wel de gevolgen ervaren van nierschade. Het zou zonde zijn als iemand door verkeerde voeding nierschade krijgt. Vaak is die schade pas merkbaar op de lange termijn. Met mijn kookboek wil ik mensen motiveren om lekker gezond en zoutbewust te koken, dat helpt nierschade te voorkomen!”
Lees waarom deze mensen ook strijden tegen toenemende nierschade.