Carola van Dipten - huisarts

Toen Carola aan het begin van haar promotieonderzoek naar chronische nierschade ontdekte dat ze zelf nierschade had, kwam er heel veel op haar af. Ze was pas 27, werd onzeker en had veel vragen.

“Kan ik nog wel moeder worden?”, “Kan ik gelukkig oud worden met de mensen van wie ik houd?” De impact was enorm en dat allemaal vanwege een veel te hoge bloeddruk. “Het was een heftige tijd”, zegt Carola, “maar nu gaat het gelukkig heel goed met mij. Onder andere door haar medische achtergrond is Carola goed op de hoogte van alles wat komt kijken bij nierschade. En dát zou ze iedereen willen toewensen die hiermee te maken krijgt.

Wie ben je? Carola van Dipten (35) uit Nijmegen.
Wat doe je? Ik ben huisarts en deed onderzoek naar chronische nierschade in de huisartsenpraktijk.
Waar strijd je voor? Ik strijd voor meer bekendheid over nierschade bij (toekomstige) huisartsen.

“Huisarts en patiënten moeten nierschade samen onder controle houden.”

Het ontstaan van nierschade is helaas niet altijd te voorkomen. Maar schade die ontstaat door te hoge bloedruk of diabetes is dat vaak wel. Hiervoor is het belangrijk dat huisartsen alert zijn. Als zij het gevaar op tijd zien, kunnen zij hun patiënten beter voorlichten en helpen het probleem onder controle te houden. Op dit moment is ook voor veel huisartsen nierschade nog een tamelijk abstract probleem, weet Carola. “Daarom strijd ik voor onderzoek in de huisartsenpraktijk en het geven van onderwijs aan toekomstige huisartsen. Zodat het probleem eerder zichtbaar wordt en achteruitgang zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Huisartsen en patiënten moeten het samen doen.”

Een onterecht onderbelicht gezondheidsprobleem
“Waarom ik me hiervoor inzet?”, vraagt Carola. “Omdat er echt nog heel veel te winnen is voor mensen met een nierziekte of nierschade. En omdat het ten onrechte een onderbelicht gezondheidsprobleem is.”

Ja, ik strijd ook mee tegen toenemende nierschade

Je kunt betalen via een automatische incasso of ideal

Lees waarom deze mensen ook strijden tegen tegen toenemende nierschade.