Op weg naar een optimale eiwit- en energie inname bij hemodialysepatiënten

Ondervoeding komt voor bij één op de drie hemodialysepatiënten. Dat komt omdat tijdens hemodialyse naast afvalstoffen ook aminozuren uitspoelen, de bouwstoffen van de eiwitten. Daarbij eten dialysepatiënten vaak minder dan ze nodig hebben. Het eten van een eiwit- en energierijk tussendoortje door hemodialysepatiënten tijdens of direct na de dialysebehandeling kan mogelijk helpen om ondervoeding op de lange termijn te voorkomen.

Zorgverleners kunnen dit stimuleren door de patiënt tijdens of kort na de dialysebehandeling de mogelijkheid te bieden een eiwit- en energierijk tussendoortje te gebruiken naast een warme maaltijd of een broodmaaltijd. Zowel de ondervoede als de goed gevoede patiënt kan hiermee zijn voordeel doen.

In het pakket Eiwit- en energierijke tussendoortjes tijdens of kort na de dialysebehandeling vind je handvatten om dit te implementeren op de dialyseafdeling. De ontwikkelde materialen zijn bedoeld voor de diëtist, ter ondersteuning van het voedingsbeleid en voedingsvoorlichting op de dialyseafdeling. Het pakket bestaat uit een stappenplan dat helpt bij het implementeren, criteria waar deze eiwitrijke en energierijke tussendoortjes aan moeten voldoen en patiënteninformatie.

Trudeke Struijk-Wielinga (VU medisch centrum) heeft in 2012 de Maria ter Welle Prijs gewonnen met het verbeterinitiatief Op weg naar een optimale eiwit- en energieinname bij patiënten die een hemodialyse behandeling ondergaan. Het prijzengeld is in samenwerking met Brechje van Adrichem (Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp) en Thilly Tomassen (Carenalis Niercentra) ingezet om het verbeterinitiatief verder uit te werken en op basis daarvan dit pakket te ontwikkelen.

Implementeren van eiwitrijke- en energierijke tussendoortjes tijdens of kort na de dialysebehandeling

De ontwikkelde materialen zijn bedoeld voor de diëtist, ter ondersteuning van het voedingsbeleid en voedingsvoorlichting op de dialyseafdeling. Het geeft handvatten voor het implementeren van eiwitrijke energierijke tussendoortjes op de dialyseafdeling.

Het pakket bestaat uit de volgende middelen:

  • Toelichting voor diëtisten. Eiwit- en energierijke tussendoortjes tijdens of kort na de dialysebehandeling.

Hierin vind je alle informatie over de achtergrond van dit pakket en de verschillende middelen die je kunt downloaden

Implementeren

  • Stappenplan voor de implementatie
  • Powerpointpresentatie: “Eiwit- en energierijke tussendoortjes tijden en vlak na de dialyse”

Patiënteninformatie

  • Poster met voorbeelden van eiwit- en energierijke tussendoortjes
  • Brochure “Goed eten tijdens of direct na de dialysebehandeling”
  • Powerpointpresentatie: “Alles over eiwit”

Je kunt het pakket downloaden of per post bestellen. De poster is uitsluitend per post te bestellen. Bestel ze hier >