Wat is de draagbare kunstnier?

Sinds de uitvinding van het hemodialyseapparaat door Willem Kolff in de Tweede Wereldoorlog is aan de huidige kunstnier in essentie weinig veranderd. Dat is vreemd, want op het gebied van technologie is er toch een hoop vooruitgang geboekt. Nierpatiënten hebben daar niet optimaal van mee kunnen profiteren, terwijl de huidige dialysebehandeling verre van ideaal is.

Draagbare kunstnier recyclet vloeistof

De huidige dialysemachine is groot, zwaar en verbruikt een hoop spoelvloeistof (dialysaat). De draagbare kunstnier zal nog maar weinig spoelvloeistof verbruiken en wordt daardoor kleiner en lichter. De hoeveelheid spoelvloeistof verminderen gaat niet zomaar. Die vloeistof is immers nodig om afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed te verwijderen. De grote innovatie is dan ook de cartridge die het dialysaat filtert en recyclet. Dit maakt het apparaat compact en lichter, en daardoor is er veel minder water nodig dan bij het huidige dialyseapparaat. Het huidige apparaat verbruikt zo’n 100-120 liter water, het kleinste thuisdialyseapparaat zo’n 30-40 liter. De draagbare kunstnier zal 5-7 liter gaan gebruiken.

Efficiency

Onze eis is dat de draagbare kunstnier minstens even goed werkt als de huidige thuisdialyse. Mogelijk zal de efficiëntie van de draagbare kunstnier iets lager zijn, maar we verwachten dit te kunnen compenseren doordat patiënten vaker en langer kunnen dialyseren. De eerste toepassing van de draagbare kunstnier is voor thuisdialyse 6 keer per week 2 uur lang. Daarna worden de mogelijkheden (bijvoorbeeld naar 3 of 4 keer per week 4 uur lang) uitgebreid.

Handbagage

Doordat alle bestaande onderdelen van het apparaat worden geminiaturiseerd kunnen we ervoor zorgen dat de draagbare kunstnier straks ongeveer het formaat heeft van een printer. In het programma van eisen hebben we opgenomen dat hij als handbagage meegenomen moet kunnen worden in het vliegtuig.

Meer informatie

De Nierstichting krijgt veel vragen over de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Daarom hebben we eerder een speciaal online magazine gemaakt om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Je kunt het magazine hier bekijken.