Nierstichting helpt zorgverleners hun patiënten te minderen met zout

De Nierstichting introduceert speciaal voor zorgverleners een Zoutpakket. Het pakket bestaat uit verschillende nieuwe en vernieuwde tools om patiënten te ondersteunen bij het minderen van hun zoutinname.

Het hoge zoutgebruik in Nederland zorgt voor chronische nierschade dat tot nierfalen kan leiden. Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 gram per dag kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij zo’n 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.

De ongezouten waarheid is dat 85 procent van Nederland meer zout eet dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Het is moeilijk om onder de norm te blijven, want 80 procent van het zout dat men eet zit in gekochte voedingsmiddelen. Mensen met chronische nierschade, hart- en vaatziekten en diabetes zijn extra gevoelig voor zout.

Belang van goede hulp bij zoutreductie

Zorgverleners spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van hun patiënten om te minderen met zout. Met name voor risicogroepen en mensen met lagere gezondheidsvaardigheden is goede begeleiding essentieel. De Nierstichting biedt zorgverleners daarom een Zoutpakket aan. Het pakket bestaat uit verschillende nieuwe en vernieuwde tools en instrumenten om patiënten te ondersteunen.

Voor wie?

Diëtisten in de nefrologie en cardiologie krijgen het Zoutpakket kosteloos toegestuurd. Voor andere zorgverleners (zoals overige diëtisten, huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, internisten, nefrologen, verpleegkundig specialisten en nurse practitioners) is het Zoutpakket tegen kostprijs aan te vragen (€ 40 incl. verzendkosten).

Inhoud Zoutpakket

  • Zoutboek (vernieuwd!)
  • Zoutfolder (vernieuwd!)
  • Zakkaartje Zoutmeter (nieuw!)
  • Zoutposter (nieuw!)
  • Kruidenwijzer

Het Zoutpakket kan met of zonder Zoutboek worden aangevraagd. Zonder Zoutboek is het Zoutpakket kosteloos. Met Zoutboek betaalt men de kostprijs van het Zoutboek en worden de overige materialen gratis meegestuurd.

Wie van z’n nieren houdt, helpt zijn patiënten minderen met zout! Vraag het Zoutpakket van de Nierstichting aan via onze website of bel met onze afdeling voorlichting  (035 – 697 80 00).

Download persbericht