Symptomen en klachten bij nierschade

Je merkt lang niets van nierschade. Symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade lijken vaak op alledaagse symptomen en klachten. En ze ontstaan pas als de nieren al flink achteruit zijn gegaan. Helaas ontdekken we ze daarom vaak (te) laat.

Bij beginnende nierschade, wanneer je nieren licht beschadigd zijn, passen je nieren zich nog aan. Ze gaan harder werken. Hiermee vangen ze het verlies van de deels weggevallen nierfunctie op. Maar zonder behandeling raken je nieren steeds verder beschadigd. Totdat je nieren hun werk niet goed meer kunnen doen. Pas dan ontstaan de meeste symptomen en klachten.

Verschillende symptomen en klachten
Er bestaan veel verschillende symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade. Mogelijke symptomen van nierschade zijn bijvoorbeeld:

  • bloedarmoede
  • hoge bloeddruk
  • huidklachten
  • jeuk
  • misselijkheid
  • spierkrampen
  • vatbaarheid voor infecties
  • vermoeidheid
  • vruchtbaarheidsproblemen

Niet iedereen krijgt alle symptomen of klachten. Dit hangt af van de oorzaak. En is per persoon verschillend.

Let op bij hoge bloeddruk en diabetes
Heb je hoge bloeddruk of diabetes? Laat dan minstens eens per jaar uitzoeken of je nieren goed werken. Hoge bloeddruk en diabetes zorgen voor extra risico op nierschade.
Schade aan je nieren kan hoge bloeddruk veroorzaken. En andersom kan hoge bloeddruk (ernstige) nierschade veroorzaken. Dat versterkt elkaar dus. Ook diabetes kan hoge bloeddruk veroorzaken (en verhoogt dus het risico op nierschade); daarnaast kan een te hoge bloedsuikerspiegel de nierfilters beschadigen.

Symptomen of klachten? Raadpleeg een arts
Alle genoemde klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Overleg daarom altijd met je arts als je een nieuwe klacht krijgt. Die kan dan onderzoeken of de klacht inderdaad een gevolg is van de nierschade.

Nierschade vroegtijdig opsporen
Symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade komen in veel gevallen pas voor wanneer er al ernstige nierschade is ontstaan. Dat maakt het ook zo gevaarlijk. 1 of 2 op de 10 mensen weet niet dat ze nierschade hebben. Toch kun je nierschade in een vroeg stadium wel opsporen. Met behulp van een bloed- en urineonderzoek kan een arts vaststellen of er nierschade is.
Heb je een vermoeden van nierschade? Raadpleeg dan een arts.

Meer weten?
Wil je meer informatie over de symptomen en klachten die kunnen wijzen op nierschade? Bekijk het dossier Symptomen van chronische nierschade op nieren.nl.