Medicijngebruik
Hogere risico’s bij lagere nierfunctie
Je nieren verwijderen medicijnen uit je lichaam. Heb je beschadigde nieren? Dan gaat dit langzamer. Medicijnen blijven dan langer in je bloed. Hierdoor komt er een hoge dosis aan medicijnen in je bloed. En loop je het risico op bijwerkingen door overdosering.
Er zijn ook medicijnen die (acute) nierschade veroorzaken of verergeren, bijvoorbeeld:
- bepaalde antibiotica
- glucoseverlagende medicatie
- middelen tegen hoge bloeddruk
- medicatie tegen jicht
- het hartmiddel digoxine
- de stemmingsstabilisator lithium
Sommige medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij drogist, supermarkt of apotheek, kunnen het risico op (acute) nierschade vergroten. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen.
Medicijngebruik aanpassen
Als je nieren niet goed werken, is aanpassing van de medicatie soms nodig.
Welke aanpassingen nodig zijn hangt af van de persoon en het soort medicijn. Vaak gaat het om een lagere dosis van het medicijn of een ander geneesmiddel.
Voor de meeste medicijnen zijn doseringsadviezen bij verminderde nierfunctie beschikbaar. Raadpleeg je apotheek wanneer je diabetes hebt en medicijnen voorgeschreven krijgt.
Kom in actie bij een verhoogd risico op nierschade
Zorgverleners weten (vaak) niet of je nieren wel of niet goed werken. Het is niet gemeten. Of je (huis)arts en apotheker deelden de uitslag van de test niet met elkaar. Dat zorgt voor onnodige bijwerkingen en jaarlijks honderden ziekenhuisopnames. Je voorkomt dit door:
- in ieder geval een keer per jaar je nierfunctie te bepalen
- op te passen met bepaalde pijnstillers die nierschade kunnen veroorzaken of verergeren
- toestemming te geven om je nierfunctiewaarde uit te wisselen tussen de (huis)arts en apotheker; zo kunnen zij de nierveiligheid van je medicatie bewaken.