Hoge bloeddruk

Een van de meest voorkomende oorzaken van nierschade is hoge bloeddruk. Tegelijkertijd hebben mensen met nierschade een grotere kans op hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk en nierschade versterken elkaar dus. Daarom is het belangrijk om een gezonde bloeddruk te hebben en te houden.

Wat is bloeddruk?
Je hart pompt bloed door je lichaam. Het bloed oefent daardoor druk uit op de wanden van de bloedvaten. Dat noem je bloeddruk.
Als deze druk te hoog is, heb je een hoge bloeddruk. Door een te hoge bloeddruk kunnen je bloedvaten beschadigd raken. Dat is slecht voor je nieren. En het vergroot ook het risico op hart- en vaatziekten.
Heb je last van hoge bloeddruk? Dan is het belangrijk dat je deze weer op een goed niveau brengt. Zo voorkom je verdere schade aan je nieren.

Wat veroorzaakt hoge bloeddruk?
De oorzaak van hoge bloeddruk is meestal onbekend. Er zijn wel een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op je bloeddruk. Bijvoorbeeld door te weinig lichaamsbeweging, ergernissen en blootstelling aan geluid of andere stressfactoren. Ook slaapproblemen, onbewuste angsten en overgewicht kunnen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van hoge bloeddruk. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen een verhoging van de bloeddruk als bijwerking hebben.
Maar ook nierschade kan hoge bloeddruk veroorzaken. Je nieren spelen namelijk een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk. Als je nieren beschadigd zijn, lukt dat minder goed.

Man met bloeddrukmeter

Wanneer heb je hoge bloeddruk?
Als je hoge bloeddruk hebt, merk je daar eigenlijk niets van. Veel mensen weten dus niet dat ze hoge bloeddruk hebben. Dat maakt het ook zo gevaarlijk.
Heb je het vermoeden dat je last heb van hoge bloeddruk? Neem dan contact op met je huisarts. Alleen een arts kan hoge bloeddruk vaststellen.
Heb je hoge bloeddruk en/of diabetes? Laat dan minstens een keer per jaar controleren of je nieren nog goed werken.

Voorkomen en behandelen hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen. En als dat niet genoeg is, kan je arts daarnaast ook medicijnen voorschrijven.

Leef gezond
Mensen met hoge bloeddruk krijgen vooral adviezen voor een gezonde levensstijl. Door gezond te leven verlaag je je bloeddruk of houd je je bloeddruk gezond. Een gezonde levensstijl houdt bijvoorbeeld in dat je:

  • niet rookt
  • zoutbewust en gezond eet
  • afvalt als je overgewicht hebt
  • minimaal een half uur per dag beweegt
  • iedere nacht voldoende slaapt
  • leert omgaan met stress.