Een stap vooruit in behandeling van nefrogene diabetes insipidus (NDI)

In een kortdurende Kolff+ studie gaat hoogleraar Joost Hoenderop van het Radboudumc onderzoek doen naar mogelijke nieuwe behandelingen voor nefrogene diabetes insipidus (NDI).

NDI is een zeldzame nierziekte die ervoor zorgt dat patiënten veel vocht verliezen omdat hun nieren het water niet goed kunnen vasthouden. Dit gebeurt doordat het lichaam niet goed reageert op vasopressine, het hormoon dat ervoor zorgt dat er voldoende vocht in het lichaam blijft. Mensen met NDI ervaren een constante, hevige dorst en moeten heel vaak drinken om het verloren water te compenseren.

Ingrijpende ziekte
Hoogleraar Joost Hoenderop is een expert in moleculaire nierfysiologie en één van de weinige onderzoekers in Nederland die zich richt op NDI. "NDI is weliswaar zeldzaam, maar heeft diepgaande gevolgen voor de patiënten. Door hun constante vochtverlies voelen ze zich vaak energieloos en vooral bij jonge kinderen kan uitdroging een ernstig risico vormen", legt hij uit.

Watertransport in nierbuisjes onderzoeken
In een intensief onderzoek van iets meer dan een jaar, wil Hoenderop de mechanismen achter NDI beter in kaart brengen. "Met behulp van nieuwe menselijke modellen, gemaakt via stamceltechnologie, kunnen we nierbuisjes en hun functies nabootsen, dus ook nierbuisjes met NDI”, legt hij uit. Het onderzoek, waarbij ook nefroloog Tom Nijenhuis betrokken is, richt zich op de vraag hoe watertransport in de nierbuisjes verloopt. Dit proces is bij NDI verstoord. "We testen in de modellen verschillende medicijngroepen die de waterhuishouding mogelijk weer op orde brengen", zegt hij. "We hopen dat er een effectief medicijn tussen zit.”

Als het onderzoek succesvol verloopt, biedt dit ook hoop voor andere nierziekten waarbij elektrolytverstoringen problemen veroorzaken, zoals disbalans in magnesium, calcium en kalium. “Bij positieve resultaten kunnen we vergelijkbare onderzoeksmethoden toepassen om ook voor deze ziekten effectieve behandelingsstrategieën te ontwikkelen", legt Hoenderop uit.

Materiaal voor vervolgonderzoek
Hoenderop hoopt succesvolle medicijngroepen te identificeren die effectief zijn tegen NDI, om deze vervolgens in een grootschalige patiëntenstudie verder te testen. “Dankzij de Kolff+ Creativity-grant kunnen we een uitgebreid vooronderzoek doen en hopelijk genoeg materiaal verzamelen om een omvangrijk onderzoeksvoorstel te ontwikkelen”, zegt hij tot slot.

Professor Joost Hoenderop ontvangt 120.000 euro subsidie voor zijn onderzoek, dat 14 maanden gaat duren.