Toekenningen call KIC: One Kidney for Life bekend
22 January 2025
One Kidney for Life
De overleving van getransplanteerde nieren is in de afgelopen 20 jaar nauwelijks verbeterd, terwijl nog steeds 40% van de donornieren verloren gaat door afstoting. De Nierstichting en NWO hebben daarom de krachten gebundeld in het KIC-partnerschap. Het doel van de call KIC: One Kidney for Life is het ontwikkelen van nieuwe therapieën voor de preventie en behandeling van niertransplantaatfalen, met een grote impact op het leven van nierpatiënten.
Interdisciplinaire samenwerking
Transplantaatfalen is een complex probleem dat vraagt om samenwerking tussen verschillende wetenschapsdisciplines. Daarnaast is het van belang dat ook (tech)bedrijven en organisaties betrokken zijn om de opgedane kennis toepasbaar te maken binnen de reguliere zorg. Bij de uitwerking van de aanpak van de geselecteerde projecten spelen maatschappelijke aspecten, zoals ethiek, inclusiviteit, communicatie en therapietrouw, een centrale rol.
ADORABLE - Prof. dr. Martin de Borst (UMCG)
Het ADORABLE-project (totaal budget €2,6 miljoen met een looptijd van vijf jaar) richt zich op het verbeteren van de beoordeling van nieren van overleden donoren met behulp van nieuwe biomarkers en machine learning-technieken. Door beter te voorspellen hoe lang een nier werkt, wil het consortium het aantal patiënten met niertransplantaatfalen met 20% terugdringen. Daarnaast is het doel het aantal transplantaties met behulp van een nier van een overleden donor doen toenemen van 500 naar 550 per jaar in het jaar 2035. Dit leidt tot kortere wachtlijsten, een lagere ziektelast, minder kosten en een betere levenskwaliteit voor patiënten en hun naasten.
PERSIMMON - Prof. dr. Dennis Hesselink (Erasmus MC)
Het PERSIMMON project (totaal budget €2,6 miljoen met een looptijd van vijf jaar) focust op het personaliseren van de noodzakelijke afweeronderdrukkende behandeling na transplantatie om daarmee de effectiviteit van de behandeling te vergroten, de bijwerkingen (toxiciteit) te verminderen en de therapietrouw van patiënten te verbeteren.
Prof. dr. Hesselink benadrukt: “Als we de medicatie beter kunnen afstemmen op de behoeften van de individuele patiënt, verbetert dat de kwaliteit van leven, verlengt het de overleving van de transplantaatnier en leidt het tot minder zorgkosten.”
Vooruitblik
Met gebundelde krachten werkt de Nierstichting aan het voorkomen, behandelen en genezen van nierziekten. De call KIC: One Kidney for Life is een nieuw samenwerkingsverband dat maximale impact voor patiënten beoogt. “Multidisciplinaire samenwerking is essentieel om oplossingen te vinden voor niertransplantaatfalen”, benadrukt prof. dr. Martin de Borst. “Interdisciplinaire onderzoeken hebben de potentie om grote impact te maken op de zorg voor nierpatiënten en zijn een belangrijke stap in het verbeteren van transplantatie-uitkomsten.”