Smaakpartners van De Nierstichting lanceren een zoutbewust driegangenmenu op Gastronomixs
29 Oktober 2024
Smaakpartners van De Nierstichting, bestaande uit Verstegen, Tromp & Rueb, Koppert Cress en Gastronomixs, kondigen de lancering aan van een smaakvol en feestelijk zoutbewust driegangenmenu. Hiermee willen zij koks inspireren om de zoutinname van hun gasten te verminderen, zonder concessies te doen op het gebied van smaak.
Waarom zoutbewust?
We eten doorgaans té zout, terwijl minder zoutinname (de verergering van) nierschade kan voorkomen. In Nederland hebben inmiddels 1,8 miljoen mensen chronische nierschade, vaak zonder het zelf te weten. Dit aantal blijft stijgen als we onze gewoontes niet aanpassen. Om de gastronomie te laten ervaren dat zoutbewust koken niet smaakloos koken betekent, hebben een aantal Smaakpartners van de Nierstichting hun krachten gebundeld. Speciaal voor de feestdagen is er ook dit jaar weer een zoutbewust driegangenmenu ontwikkeld. Zoutbewust houdt in dat het menu minder dan 2 gram zout per persoon mag bevatten.
Praktische tips voor het verlagen van zoutgebruik
De gerechten in dit menu laten zien hoe je als professionele kok met andere technieken en andere smaakmakers dan zout hoog op smaak kunt koken. De belangrijkste tips zijn:
- Gebruik azijn om de smaak van andere ingrediënten naar boven te halen.
- Gebruik kruiden en specerijen als smaakmaker.
- Gebruik verse producten met een hoge smaakintensiteit, zoals cressen.
- Creëer met alternatieve technieken zoals bijvoorbeeld reduceren, drogen of poffen meer smaak.
Beschikbaar voor iedere chef
Dit speciale menu is ontwikkeld door en vindbaar op Gastronomixs.com, het toonaangevende platform voor culinaire inspiratie. Het menu is volledig doorgerekend door De Nierstichting.
Het driegangenmenu is gebaseerd op bestaande recepten van Gastronomixs, die op creatieve wijze zoutbewust zijn gemaakt. De volledige receptuur van ieder gerecht is door iedereen, met of zonder account op Gastronomixs, te downloaden.
Ook tijdens de feestdagen focus op gezondheid
De Smaakpartners van De Nierstichting zijn trots op hun betrokkenheid bij dit initiatief en zijn vastbesloten om professionals bewust te maken van het belang van een zoutbewuste keuken. Door smaakvolle en creatieve gerechten te presenteren die de tong strelen hopen zij een positieve invloed te hebben op de gezondheid van mensen, ook tijdens de feestdagen.
Ga voor meer informatie over dit feestelijke zoutbewuste driegangenmenu en toegang tot de recepten naar Gastronomixs.com.
Over De Nierstichting
Je nieren zijn van levensbelang. Ze zijn onmisbaar voor een gezond en fit leven. Daarom strijdt De Nierstichting voor gezonde nieren voor iedereen en doen zij er alles aan om het leven van nierpatiënten te verbeteren. Richting de gastronomie doen ze dat samen met Smaakpartners (bedrijven), Smaakmakers (chefs en restauranteigenaren) en scholen. Ambassadeurs binnen de gastronomie zijn onder andere Adrian Zarzo, Tim Golsteijn, Marko Karelse, Wilco Berends en Torben Bouterse. Zie ook samensmaakmaken.nl.