Fietsen tegen nierziekten brengt € 254.000 op

Ruim 230 mensen fietsten afgelopen weekend de Coast to Coast Challenge van de Nierstichting. Een estafette van 500 kilometer in 24 uur van Zoutkamp naar Zoutelande. Gezamenlijk haalden ze € 254.000 op voor onderzoek naar chronische nierschade.

"Ik wil alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers bedanken voor hun fantastische prestatie! Een geweldig bedrag is opgehaald en dat is ook hard nodig. Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders hebben nu al chronische nierschade. En dit aantal stijgt snel. Als we nu niets doen wordt chronische nierschade straks wereldwijd doodsoorzaak nummer 5,” aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting. 
Hein Otterspeer, de nieuwste ambassadeur van de Nierstichting fietste vanaf de start ook een stuk mee en luidde zo zijn ambassadeurschap in. Als sporter weet hij als geen ander hoe belangrijk je gezondheid is. Maar ook dat het niet vanzelfsprekend is. “Mijn vader is meerdere keren zonder succes getransplanteerd. Dat zette het leven van hem en ons gezin op zijn kop. Hierdoor besefte ik hoe belangrijk gezondheid is en hoe snel deze kan veranderen. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel mensen zich inzetten om aandacht te vragen voor het belang van gezonde nieren.” 

Geld inzamelen voor onderzoek
Thijs Beemsterboer reed mee voor team Jelte: “Het was een emotionele tocht. Mijn neefje Jelte (3) heeft deze maand een nier ontvangen van zijn vader. Het gaat goed met beiden. Dat maakt onze deelname extra belangrijk” 

Arts onderzoeker Ans Kluivers doet onderzoek naar zwangerschapsvergiftiging. Dat zorgt op latere leeftijd voor meer riscio op hart-en vaatziekte en nierproblemen: “Wat een weekend! We hebben een beetje afgezien, maar vooral enorm genoten! Zo belangrijk dat we met zijn allen nierziekte op de kaart zetten.” 

Tim Hartman kreeg 13 jaar geleden van de eén op andere dag nierfalen en ontving uiteindelijk een nier van zijn vader: “ 500 km rijden voor de Nierstichting was een geweldig doel. En dan te finishen en te beseffen dat iedereen hier bezig is geweest voor een goed doel!"

Meer informatie over het evenement: coasttocoastchallenge.nl