Hein Otterspeer nieuwe ambassadeur Nierstichting

Hein Otterspeer is de nieuwe ambassadeur van de Nierstichting. Hij is professioneel schaatser bij Schaatsteam Reggeborgh. Van dichtbij heeft hij de gevolgen van een nierziekte ervaren: zijn vader heeft meerdere malen een niertransplantatie ondergaan. Hein wil meer aandacht vragen voor de gevolgen van nierziekten en het belang van een goede gezondheid.

“Als sporter weet ik natuurlijk als geen ander hoe belangrijk je gezondheid is. Maar ik weet ook dat het niet vanzelfsprekend is”, vertelt Hein. Als ambassadeur van de Nierstichting wil hij ervoor zorgen dat meer mensen zich daarvan bewust worden. “Mijn vader is meerdere keren getransplanteerd. Maar steeds zonder succes. Dat sloeg keer op keer in als een bom. Als gezin zagen we van dichtbij hoe de ziekte het leven van mijn vader op zijn kop zette. Hierdoor besefte ik hoe belangrijk gezondheid is en hoe snel deze kan veranderen.”

Coast to Coast Challenge
Hein Otterspeer trapt zijn ambassadeurschap af door samen met ruim 230 deelnemers een stuk mee te fietsen met de Coast to Coast Challenge op 29 juni. Een 24 uurs estafettetocht op 29 en 30 juni van 500 kilometer van Zoutkamp (Groningen) tot Zoutelande (Zeeland). De deelnemers fietsen om geld in te zamelen en bewustwording te creëren over de schadelijke effecten van te veel zout op je nieren. Alleen in Nederland hebben 1,7 miljoen mensen chronische nierschade.

Doorzettingsvermogen 
Hein vertelt hoe ze als gezin altijd rekening moesten houden met de ziekte van zijn vader, vooral tijdens vakanties. “We zaten altijd gebonden aan een locatie nabij een dialysecentrum. Dat beperkt natuurlijk enige spontaniteit, maar hier waren we aan gewend.” Hij benadrukt dat hij uiteindelijk niets tekort is gekomen en alles heeft kunnen doen wat hij wilde, ondanks de beperkingen door de ziekte van zijn vader. Ondanks de tegenslagen blijft mijn vader altijd zo sterk en optimistisch. Dat doorzettingsvermogen bewonder ik nog elke dag'', vertelt Hein trots.
De Nierstichting is ontzettend blij met de nieuwe ambassadeur. “Hein Otterspeer weet uit eigen ervaring hoe een nierziekte het leven beperkt van nierpatiënten en hun dierbaren. En hoeveel wilskracht het vergt om door te gaan. Zijn drive geeft ons veel vertrouwen en energie om samen meer mensen te bereiken en het werk van de Nierstichting onder de aandacht te brengen", aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting.

Over Hein Otterspeer 
Hein Otterspeer is professioneel langebaanschaatser bij Schaatsteam Reggeborgh. Hij beheerst met name de sprintafstanden 500 en 1.000 erg goed. Hij is al vier keer tot Nederlands spintkampioen gekroond.

Meer over Hein: nierstichting.nl/hein