Tour de Dialyse 2023

Dit jaar organiseert de Nierstichting van 18 t/m 23 september 2023 in samenwerking met een aantal dialysecentra, verspreid door Nederland, voor het eerst de Tour de Dialyse. Dialysepatiënten krijgen hierdoor de mogelijkheid om vanuit hun dialysestoel de route van de Coast to Coast Challenge virtueel te fietsen. Een virtuele route van in totaal 16 etappes, van de start in Zoutkamp (Groningen) tot aan de finish in Zoutelande (Zeeland).

De Tour de Dialyse wordt in het Jeroen Bosch ziekenhuis enthousiast omarmd. Dialysefietser Frans de Bruijn doet graag mee: ‘Sinds ik tijdens de dialyses fiets, voel ik mij fitter, ben ik minder moe en is mijn bloeddruk lager.’ Op zijn dialyseafdeling zijn ze al sinds 2008 actief bezig met het stimuleren van bewegen tijdens dialyse.

Met de Tour de Dialyse wil de Nierstichting dialysepatiënten stimuleren en enthousiasmeren om de voordelen van bewegen tijdens het dialyseren zelf te ervaren en ook in de toekomst te blijven fietsen. Daarnaast kunnen de fietsers sponsorgeld inzamelen voor de Nierstichting. Samen strijden we daarmee voor het voorkomen, behandelen en genezen van nierschade.

Minder moe
Frans de Bruijn is één van de patiënten die meedoen: ''3 Keer per week, moet ik 3½ uur in het ziekenhuis aan de dialysemachine liggen. Om de tijd door te komen, kun je verschillende dingen doen: lezen, tv-kijken, internetten op de tablet of meedoen aan stoelgymnastiek. Zelf kies ik ervoor om tijdens mijn dialyses te fietsen. Ook andere beweging is mogelijk op de afdeling. Denk aan stoelgymnastiek en interactieve spellen als met een bal overgooien.''
''Door nierziekte en dialyse heb ik ingeleverd als het om gezondheid en conditie gaat: dialyses zijn levensreddend, maar ook belastend voor je lichaam, je krijgt er een klap van. Dus kan ik nu niet alles meer zoals voorheen. De tuin rond het huis doe ik nog wel zelf, maar na elk kwartier moest ik even zitten om bij te komen. Sinds ik tijdens de dialyses fiets, voel ik mij fitter, ben ik minder moe en is mijn bloeddruk lager. In mijn vrije tijd e-bike ik dan ook graag samen met mijn vrouw. Tijdens onze vakantie in Loosdrecht kon ik zelfs weer 40 kilometer op een dag halen.’

Fietsen in het ziekenhuis
''
In het ziekenhuis fiets ik vaak zo’n 2½ uur met een bedbike. Je kunt er ook fietsen met het zogeheten Fietslabyrint: vanaf een stoelfiets kan ik allerlei routes afleggen die voor mij, op een scherm, in beeld zijn te zien. Zo kan ik virtueel fietsen in een stad of gebied naar keuze. En zelf bepalen hoe hard ik fiets. Het is leuk en afwisselend om de virtuele routes te fietsen, je waant je even in een andere omgeving en de tijd gaat sneller voorbij. In beweging zijn, heeft mij veel voordeel opgeleverd en blijft belangrijk voor mij. Uiteraard doe ik daarom mee aan de Tour de Dialyse. Dat betekent dat ik deze week vanaf een stoelfiets op onze dialyseafdeling zoveel mogelijk routes van de Tour zal afleggen via Fietslabyrinth.’'

Persoonlijke aanpak maakt actiever
De Tour de Dialyse sluit volop aan op acties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis om bij dialysepatiënten enthousiasme voor meer bewegen te ontwikkelen. Met steun van de Nierstichting is een project gestart, waarbij een assistent fysiotherapie groepsgewijs stoelgymnastiek geeft op de dialyse-afdeling. Het gaat om eenvoudige bewegingen als knieën strekken en rondjes draaien met de enkels. Ook zijn er oefeningen met gewichtjes. Deze persoonlijk aanpak slaat aan. Daarnaast geven de nefrologen ook het belang van bewegen mee aan hun patiënten.
'‘Samen bewegen is gezellig en we merken dan ook dat dit positief effect heeft op de contacten tussen de patiënten onderling’', vertelt dialyseverpleegkundige Peter. ‘'We benadrukken het belang van bewegen, omdat blijkt dat patiënten zich beter voelen wanneer ze bewegen. Ze komen minder stijf uit de stoel, nadat ze afgekoppeld zijn van de dialyseapparatuur. Ook hebben ze minder last van kramp en restless leggs. De bedoeling is dat patiënten ook buiten de dialyses om actiever worden.''

Goed doel geeft een goed gevoel

Alle dialysepatiënten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn gevraagd om zich voor de Tour aan te melden. Zij kunnen zich bovendien laten sponsoren. Het ingezamelde geld gaat naar de Nierstichting. Samen strijden we daarmee voor het voorkomen, behandelen en genezen van nierschade.

Tour de Dialyse