80 Jaar dialyse

Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat de eerste geslaagde nierdialyse met hulp van een kunstnier plaatsvond. Ter gelegenheid daarvan zendt RTV Oost een documentaire uit die is opgenomen in Kolffs oude werkkamer in het ziekenhuis van Kampen.

Op 4 april 1943 sloot dr. Willem Kolff in het stadsziekenhuis in Kampen de ernstig zieke nierpatiënt Janny Schrijver rechtstreeks aan op de kunstnier. Janny bleef nog een maand leven, op 4 mei 1943 overleed ze als gevolg van medische complicaties. Maar een belangrijke stap was gezet; voor het eerst in de geschiedenis heeft een patiënt geleefd met een kunstnier!  

Sinds de uitvinding van de kunstnier in Kampen hebben meer dan 20 miljoen mensen hun leven te danken aan het werk van Kolff; jaarlijks krijgen over de hele wereld honderdduizenden mensen een medische behandeling die zonder zijn werk niet mogelijk zou zijn geweest.

Documentaire
RTV Oost zendt vandaag een documentaire uit over 80 jaar dialyse. De opnames zijn gemaakt in de voormalige werkkamer van Kolff in het stadsziekenhuis te Kampen. (Leuk weetje: Kolffs werkkamer is nu museum, je kunt het op afspraak bezoeken.)
Je kunt de documentaire bekijken op RTV Oost: op televisie of online (Bij Oost | Vandaag) om 17.10 uur. Daarna wordt het programma tot 23.10 uur elk uur herhaald.
Of kijk de documentaire later terug op rtvoost.nl/tv/programmas.

Zie ook