Vitamine K remt vaatstijfheid niertransplantatie patiënten

Sommige nierpatiënten hebben na een niertransplantatie een vitamine K-tekort. Het kan helpen dit tekort aan te vullen met vitamine K-supplementen. Dit remt de vaatstijfheid en daarmee wordt de kans om op lange termijn hart- en vaatziekten te krijgen kleiner. Dit blijkt uit onderzoek van het UMCG. Het onderzoek is medegefinancierd door de Nierstichting.

Risico op hart- en vaatziekten na niertransplantatie
De korte termijn uitkomsten na een niertransplantatie zijn erg goed. Dat komt onder meer door verbeterde operatietechnieken en medicatie tegen afstoting die nierpatiënten innemen. Patiënten herstellen vaak goed na een niertransplantatie. En een nieuwe nier kan wel tientallen jaren meegaan. Juist daarom is er veel aandacht voor kwaliteit van leven en lange termijn gevolgen.
Een van de gevolgen op lange termijn is dat patiënten na een niertransplantatie hart- en vaatziekten kunnen krijgen. Dat komt bijvoorbeeld door vaatverkalking en hoge vaatstijfheid. Tot nu toe is er geen behandeling die deze vaatverkalking en vaatstijfheid na een niertransplantatie kan remmen.

Vitamine K-tekort bij niertransplantatiepatiënten
Uit eerder onderzoek is bekend dat een tekort aan vitamine K mogelijk de oorzaak is van vaatverkalking en vaatstijfheid. Vitamine K-tekort komt vaak voor bij niertransplantatiepatiënten, veel vaker dan bij mensen die geen transplantatie hebben gehad. Maar er was nog geen bewijs dat het geven van vitamine K-supplementen zinvol is na een niertransplantatie.
Vitamine K krijgen we vooral binnen via onze voeding. Het zit bijvoorbeeld in groene bladgroenten en vlees. Je lichaam maakt ook zelf vitamine K aan. Maar het is belangrijk vitamine K verder aan te vullen vanuit voeding.

Vitamine K remt vaatstijfheid
In het UMCG is nu onderzocht of het innemen van vitamine K-supplementen door niertransplantatiepatiënten met een vitamine K-tekort zinvol is. Dat blijkt zo te zijn: het aanvullen van vitamine K kan de vaatstijfheid remmen. De onderzoekers zagen niet direct effect op vaatverkalking. Mogelijk moeten patiënten vitamine K langer innemen om deze effecten te kunnen zien.
Deze mooie resultaten bieden nieuwe mogelijkheden voor het verbeteren van de hart- en vaatgezondheid van niertransplantatiepatiënten.

Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Transplantation. Bron: UMCG