Chef-kok Adrian Zarzo nieuwe culinair ambassadeur Nierstichting

Adrian Zarzo, culinair ondernemer van onder andere het sterrenrestaurant Zarzo in Eindhoven, verbindt zich als culinair ambassadeur aan de Nierstichting. 85% van de Nederlanders eet te veel zout, vaak zonder het zich te realiseren. Dit kan leiden tot nierschade. Samen met andere ambassadeurs gaat Zarzo zich inzetten voor minder zoutgebruik in de horeca. De culinair ondernemer doet dit ook vanuit persoonlijke overtuiging. Vanaf jonge leeftijd is hij nierpatiënt. Afgelopen maart ontving Adrian een nier van zijn broer.

Adrian: “Je nieren zijn onmisbare organen en ik onderschrijf het belang van het beperken van zout in voeding om je nieren gezond te houden. Dat mensen zich daar bewust van worden vind ik heel belangrijk. Je kunt echt verrukkelijk eten zonder zout. In mijn keuken werk ik veel met kruiden en specerijen. Mooie lichte zuren en smaken als umami.

Zarzo werd in Spanje geboren, in een dorpje vlakbij Valencia. Van jongs af aan was hij al bezig met koken. Zarzo werkte voor diverse sterrenrestaurants in Nederland, zoals Parkheuvel in Rotterdam bij Cees Helder. Helder adviseerde Adrian om in het buitenland ervaring op te doen. Zarzo ging aan de slag bij de Spaanse chef-kok Santi Santamaria. Weer terug in Nederland ging hij werken bij de Librije van Jonnie Boer. Daarna vond hij de tijd rijp om zijn eigen restaurant te starten. Adrian opende in 2013 Zarzo . Meerdere restaurants in Eindhoven volgden.

Nier van broer
Adrian liep op jonge leeftijd nierschade op en moest jarenlang medicatie slikken, een streng dieet volgen en een aangepast leven leiden. Toen er nierdialyse dreigde aan te komen, namen hij en zijn jongere broer een allesbepalende beslissing. Er zou een transplantatie plaatsvinden. Adrian kreeg afgelopen maart een nieuwe nier van zijn broer. “Hoewel ik mij voor die tijd nooit patiënt heb gevoeld of misschien nooit heb willen voelen, gaat het nu hartstikke goed met mij. Ik voel mij energiek en heb nu nog meer ruimte voor creatieve ideeën.”

Smaakmaker
Samen met andere Smaakmakers, zoals topchefs Tim Golsteijn (Bougainville), Marko Karelse (Villa la Ruche), Wilco Berends (De Nederlanden), Menno Post (Olivijn) en Danny van Houten (Het Bosch) zet Zarzo zich in voor minder zoutgebruik in de horeca. Ze laten het publiek ervaren dat minder zout juist meer smaak betekent. En uiteindelijk goed voor je nieren.
Maar liefst 1,7 miljoen Nederlanders, zo’n 10% van de bevolking, heeft nierschade maar weet dit vaak niet. Zout heeft hier een belangrijk aandeel in. Teveel zout verhoogt de bloeddruk en kan daarnaast nierschade veroorzaken of verergeren.

Smaakpartners
De Nierstichting maakt zich samen met smaakpartners Koppert Cress, Resengo, Tromp & Rueb, Scelta Mushrooms en Verstegen hard voor minder zout. Daarnaast zijn ook Lekker, Gault & Millau, JRE, Gastronomisch Gilde en Euro-toques betrokken.