ROC Friese Poort winnaars van de Minder Zout, Meer Smaak Challenge op Gastvrij Rotterdam

ROC Friese Poort is de grote winnaar van de ‘Minder Zout, Meer Smaak' Challenge op Gastvrij Rotterdam’. Deelnemers moesten een 3-gangen diner bereiden uit een ‘blackbox’. De gerechten mochten maximaal 2 gram zout per persoon bevatten. De Challenge is een initiatief van de Jonge Garde (de vakgroep voor studenten van het Gastronomisch Gilde) in samenwerking met Gastronomisch Gilde en de Nierstichting. Met deze vakwedstrijd willen zij de horeca zoutbewuster maken. Woensdag 21 september gingen 5 teams met elkaar de strijd aan op Gastvrij Rotterdam.

Juryvoorzitter Jeroen van den Heuvel: “We mogen trots zijn op de deelnemers. De afgelopen jaar hebben ze weinig wedstrijdervaring kunnen opdoen, maar ze hebben een hoog niveau neergezet tijdens deze wedstrijd. Dit biedt perspectief voor de toekomst.”

Winnende creaties
Onder toeziend oog van een 6-koppige jury, onder leiding van Jeroen van den Heuvel, streden de jonge talenten om de winst.
Nieuw in deze editie was dat er ook deelnemers uit de zwarte brigade onderdeel waren van de teams. Nieuw dit jaar waren ook de prijzen voor de beste tafelbereiding - winnaar Shania Bouman van het Albeda Maassluis - en beste wijn-spijs combinatie - winnaar Bonne Wiersma van ROC Friese Poort.

Zoutbewustere horeca
De Minder zout, Meer Smaak Challenge is onderdeel van de campagne van de Nierstichting voor een zoutbewustere horeca. Naast deze challenge heeft de Nierstichting samen met partners de leermodule Minder zout, meer smaak voor verschillende Dutch Cuisine opleidingen ontwikkeld.
SVH Meesterkok Jeroen Robberegt is blij dat de jeugd bewuster aan het worden is van het zoutgebruik in de keuken. ''Deelnemers hebben vandaag laten zien dat ze een bewuste keuze hebben gemaakt in de keuze van producten in smaak en beleving.''
Annemiek Dorgelo, Programmamanager Preventie van de Nierstichting: “Wij zijn ontzettend blij met dit initiatief. Het is erg belangrijk dat chefs in opleiding al in een vroeg stadium leren dat je met minder zout toch heel smaakvol kan koken. Minder zout is essentieel voor de gezondheid van je nieren”.
Gerard Voskuilen, bestuurslid van het Gastronomisch Gilde en initiatiefnemer van de challenge, is trots op de deelnemers en ziet het niveau wederom stijgen.