NFN-Nierstichting Proefschriftprijs voor Edouard Fu

Edouard Fu (LUMC) wint de NFN-Nierstichting Proefschriftprijs voor het beste proefschrift van het afgelopen jaar. Zijn proefschrift, getiteld Optimal cardiovascular treatment strategies in kidney disease. Causal inference from observational data werd als beste beoordeeld door de jury.

Ieder jaar reiken de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) en de Nierstichting tijdens de Nederlandse Nefrologiedagen de Proefschriftprijs uit aan drie getalenteerde promovendi. Vooraf beoordeelde een jury alle ingezonden proefschriften op onder andere originaliteit, innovatie en zorgvuldigheid van het onderzoek, wetenschappelijke en maatschappelijke relevantie van het onderzoek én impact voor de patiëntengroep. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de NFN, Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nederlandse Nefrologiedagen.

De inzenders van de drie best beoordeelde proefschriften mochten tijdens de Nefrologiedagen een presentatie over hun proefschrift geven. De jury bepaalde op basis van de presentaties de uiteindelijke winnaar: Edouard Fu van het LUMC.

Edouard Fu wil met zijn proefschrift een bijdrage leveren aan de besluitvorming bij patiënten met nierziekten. Hij beantwoordt een aantal klinische vragen over de effectiviteit en veiligheid van therapieën door gebruik te maken van state-of-the-art methoden en routinematig verzamelde zorgdata. Daarnaast heeft hij getracht het bewustzijn te vergroten voor potentiële systematische vertekeningen die kunnen optreden bij het gebruik van observationele data, en hoe deze vertekeningen verminderd kunnen worden. Lees het volledige proefschrift van Edouard Fu.

Katja Jansen (Universiteit Utrecht) werd tweede met haar proefschrift One cell to rule them all. The Potential of Proximal Tubule Epithelial Cells in Regenerative Kidney Therapies for Uremic Toxin Removal. Zij zocht naar effectievere verwijdering van uremische toxines bij dialysepatiënten. Lees het volledige proefschrift van Katja Jansen.

Dominique Bovée (Erasmus MC) werd derde met zijn proefschrift getiteld Salt, acid, and the renin-angiotensin system in chronic kidney disease. Hij onderzocht zoutgevoelige hypertensie en metabole acidose, twee veelvoorkomende complicaties van chronische nierinsufficiëntie. Lees het volledige proefschrift van Dominique Bovée.

Wij feliciteren de drie promovendi met dit mooie resultaat!

Inzenden proefschriftprijs 2022
Promoveer jij in 2022 binnen het nieronderzoek? Dan kun je meedingen voor de Proefschriftprijs van volgend jaar. Houd de websites van NFN en Nierstichting in de gaten voor actuele informatie.

De winnaars van de Proefschriftprijs tijdens de Nefrologiedagen