Publieksdag 'Je eigen cellen als medicijn?'

Wist je dat een hagedis zijn staart kan laten vallen om een vijand af te leiden? Zijn staart groeit daarna vanzelf weer aan! Dit komt door stamcellen, die nog kunnen uitgroeien tot alle soorten cellen die je kunt bedenken. Mensen kunnen helaas niet zomaar een nieuwe arm aan laten groeien, maar menselijke stamcellen kunnen wel gebruikt worden om mensen beter te maken. Dit noemen we regeneratieve geneeskunde.

Nieuwsgierig naar hoe dat werkt? Op 28 mei kun je je helemaal onderdompelen in dit onderwerp tijdens de publieksdag Je eigen cellen als medicijn? in Leiden. De dag wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse Wetenschapsagenda. Je kunt hier echte stamcellen zien door een microscoop. Of zelf een stamcel zijn in het Stamcel Spel! Verder zijn er experts uit het hele land aanwezig die vertellen over alle ontwikkelingen in de regeneratieve geneeskunde.

Als je alles gezien hebt op de markt, dan kun je aansluiten bij de sessie In gesprek met onderzoekers en patiënten: nierziekten (14:15-14:55) of een van de andere sessies. Eerst vertelt een onderzoeker aan welke nieuwe behandelingen onderzoekers werken, terwijl een ervaringsdeskundige juist iets vertelt over leven met de huidige behandelingen. Daarna is er een rondetafelsessie waarbij vragen voorgelegd worden aan experts en ervaringsdeskundigen.

Of je nu helemaal niets af weet van stamcellen of al bekend bent met regeneratieve geneeskunde, jong bent of ouder, iedereen is van harte welkom. Neem ook gezellig je vrienden en familie mee. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden.

Locatie: Stadsgehoorzaal, Breestraat 60, 2311 CS Leiden
Datum en tijd: 28 mei 2022 van 10.00 – 16.00 uur
Leeftijd: voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar
Meer informatie op de website.