Nierstichting vraagt aandacht voor minder zout

Nederlanders krijgen dagelijks nog altijd teveel zout binnen en dat is slecht voor de niergezondheid. Het merendeel is zich hiervan onvoldoende bewust. Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse (NRD) – 9 tot en met 15 mei – én een grootschalige Zoutcampagne - 16 mei tot 5 juni- vraagt de Nierstichting daarom aandacht voor minder zout. Met een aantal simpele aanpassingen eet je zoutbewuster en dat is goed voor je nieren.

Minder zout, lekker gezond
Op jaarbasis eten wij per persoon gemiddeld een kilo zout te veel. Te veel zout is ongezond voor je nieren. Dit geldt voor iedereen en extra voor mensen die risico lopen op (verergering van) chronische nierschade zoals mensen met overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en chronische nierschade. Inmiddels heeft al 1 op de 10 mensen in Nederland chronische nierschade (circa 1.7 miljoen mensen). Een groot deel is te voorkomen. Onder andere door minder zoutgebruik.

Goed of zout
Met de Zoutcampagne wil de Nierstichting laten zien hoe je met minder zout, lekker gezond kan eten. Alledaagse producten, zoals vleeswaren, kant-en-klare vleesvervangers, kaas, sauzen, smaakmakers of bewerkt vlees, bevatten meer zout dan mensen beseffen. Gelukkig zijn er genoeg gezonde én eenvoudige alternatieven. De Nierstichting wil dit onder de aandacht brengen met de Goed of Zout campagne. Samen met ambassadeur en TV-kok Sandra Ysbrandy wil de Nierstichting zoutbewust koken beter op de kaart zetten. Sandra: “Als je eenmaal een paar goede trucs hebt, is zoutbewust koken zo leuk en lekker, en niet te vergeten, simpelweg beter voor je nieren". Sandra gelooft in de kracht van verse producten en wil mensen graag kennis laten maken met pure smaken. “Zo werk je mee aan een betere wereld én help je je nieren zo gezond mogelijk te houden”.

Proeven van pure smaken
De Zoutcampagne wordt afgetrapt met de jaarlijks terugkerende Nierstichting Restaurant Driedaagse (NRD). Van 9 tot en met 15 mei zetten restaurants door heel Nederland hun pure smaken centraal door minimaal drie dagen zoutbewuste maaltijden te serveren. Bewust met minder zout geeft juist meer smaak aan je gerechten. Met rond de 120 deelnemende restaurants kan er overal in het land geproefd worden van een zoutbewuste maaltijd.

Reserveren voor een zoutbewuste lunch of diner
Reserveren voor een smaakvolle, zoutbewuste lunch of diner van 9 tot en met 15 mei kan via restaurantdriedaagse.nl. Hier vind je ook het overzicht van alle deelnemende restaurants.