'Ook nierpatiënten kunnen weer deelnemen aan de maatschappij'

Goed nieuws voor nierpatiënten! Nu het coronavirus voor de meeste mensen milder verloopt, het aantal besmettingen afneemt en vaccinatie goed blijkt te werken, kunnen ook veel nierpatiënten het normale leven weer oppakken.

Dit positieve bericht brachten nefrologen in het webinar ‘COVID-19-ontwikkelingen, we praten je bij!’ op 6 april jl. Lees hier de belangrijkste punten uit het webinar. 

Vaccinatie
Vaccinatie werkt bij nierpatiënten! Niet alleen bij de vorming van antistoffen, maar ook in voorkomen van ziekte. Bij elke volgende vaccinatie maken mensen die al antistoffen hebben gemiddeld nog meer antistoffen aan. En ontwikkelen mensen zonder antistoffen deze alsnog.

Mensen uit de kwetsbare groepen, onder wie niertransplantatiepatiënten, dialysepatiënten en nierpatiënten met zware afweeronderdrukkende medicijnen, hebben inmiddels een 5e prik aangeboden gekregen.

Nefrologen adviseren om die 5e vaccinatie ook echt te gaan halen. Na verloop van tijd neemt het aantal afweerstoffen af, een nieuwe prik stimuleert het immuunsysteem om opnieuw afweerstoffen aan te maken. En zelfs bij mensen die eerder weinig antistoffen aanmaakten, zorgt elke volgende vaccinatie voor een stijging ervan.

Niertransplantatiepatiënten
Herhaalde vaccinatie werkt bij niertransplantatiepatiënten. Na 4 vaccinaties heeft ca. 95% van de transplantatiepatienten antistoffen. Ook als zij aanvankelijk weinig of geen antistoffen aanmaakten, neemt bij elke volgende vaccinatie het aantal afweerstoffen toe. 

Dialysepatiënten
Bijna 1 op de 4 dialysepatiënten heeft COVID-19 gehad. En 93% van hen is nu gevaccineerd. Dat is gunstig, want door vaccinatie wordt de kans dat zij corona krijgen verminderd met 60%. Als dialysepatiënten toch COVID-19 krijgen, is de kans op ziekenhuis- of IC-opname 83% lager en op sterfte 91% lager dan zonder vaccinatie.

Ook voor nierpatiënten gaat de wereld open
Deze positieve ontwikkelingen, samen met een fors afnemend aantal mensen met COVID-19 (de zomer komt eraan!), maakt dat nefrologen in het webinar het volgende advies gaven:

  • Extreme isolatie is niet meer nodig.
  • Nierpatiënten kunnen weer deelnemen aan de maatschappij.
  • Zolang er nog virus is, kan het geen kwaad nog enigszins voorzichtig te zijn, zoals: al te drukke plekken te vermijden, een mondkapje te dragen en 1,5 meter afstand te houden.
  • Bij mensen die toch COVID-19 krijgen, heeft dat meestal een mild beloop. Ondanks dat is het verstandig om contact op te nemen met je nefroloog als je het coronavirus oploopt.

De situatie kan veranderen als aantal corona-infecties weer toeneemt, bijvoorbeeld in het najaar of als er een meer ziekmakende variant komt.

Terugblik
Heb je het webinar gemist? Bekijk hem op nieren.nl