Blokhuis blijft bij zelfregulering en volgt wens van Nederlanders niet op

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG), waar de Nierstichting ook onderdeel van is, vindt dat het nieuwe kabinet ervoor moet waken dat wederom een vrijblijvend, falend systeem voor productverbetering wordt opgetuigd.

De nieuwe aanpak voor productverbetering, als opvolger van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), moet verplichte afspraken bevatten om jaar op jaar de hoeveelheid zout, suiker en ongezond vet in bewerkte voedingsmiddelen te verlagen. Demissionair staatssecretaris Blokhuis blijft echter geloven in zelfregulering door marktpartijen als het gaat om het gezonder maken van bewerkte voedingsmiddelen. Zo blijkt uit zijn reactie vandaag in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij ook ingaat op de AVGG-publiekspetitie ’Maak ons eten weer gezond’.  

Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek 
Carolien Martens, woordvoerder van de AVGG: ‘De supermarktschappen staan vol met ongezond eten en drinken. In veel van ons voedsel zit te veel suiker, zout en ongezond vet. Terwijl ongezond eten en drinken mensen ziek maakt, doen fabrikanten al jaren te weinig om hun producten gezonder te maken. Onze petitie hierover is in korte tijd ondertekend door ruim 16.000 Nederlanders. Het is tijd voor gezonde voeding.’ Uit eerder onderzoek blijkt al dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Alleen zo kunnen kinderen gezond opgroeien. 

Maak ons eten weer gezond!  
Bindende afspraken zijn nodig voor voedingsmiddelenbedrijven om impactvolle reductietargets op zout, suiker en ongezond vet te behalen. Blokhuis zegt in zijn Kamerbrief vandaag toe een verkenning te doen naar opties om productverbetering ook juridisch afdwingbaar te maken. Dit is alleen een stap voorruit als die afdwingbaarheid onderdeel is van het nieuwe systeem voor productverbetering. 

Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de voedingsmiddelensector (looptijd 2014 t/m 2020) heeft door vrijblijvende afspraken met de industrie veel te weinig bereikt. Recent onderzoek (mei 2021) van het  RIVM  toont aan dat, met de stappen die fabrikanten de afgelopen jaren hebben gezet, Nederlanders maar een snufje zout en twee suikerklontjes minder binnenkrijgen. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet eens doorgerekend, omdat er te weinig afspraken over zijn gemaakt. De schappen staan dus nog steeds vol met ongezond eten en drinken. De vandaag door het RIVM gepubliceerde Herformuleringsmonitor 2020 wijst niet op verbetering van de situatie. De schappen staan dus nog steeds vol met ongezond eten en drinken. Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Zo'n 350.000 kinderen en 7 miljoen volwassenen in Nederland hebben overgewicht, waarvan een groot deels obesitas.  

Over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie  
De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd. Wij zijn Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting. We werken samen met Gemeente Amsterdam, UNICEF Nederland en nog zestien andere gezondheidsfondsen. Het is ons doel de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op, die later minder ziek is. Het is tijd om in actie te komen. Het is tijd voor gezonde voeding. Het is tijd voor een Gezonde Generatie. Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.