'Met wetenschap haal ik behoeften op en geef ik oplossingen terug'

Tijdens de Maand van de Wetenschap organiseren we veel interessante webinars over onderzoek. We bellen met onderzoeker Wesley Visser. Hij spreekt samen met zijn collega Anneke van Egmond tijdens het webinar 'Beter (m)eten voor behoud van uw spieren' op 6 oktober. Visser vertelt waarom onderzoek nierpatiënten én hemzelf blij maakt.

Gemiddeld de helft van de nierpatiënten krijgt te maken met spierverlies en spierzwakte. Dit zorgt voor veel problemen: afnemende spierkracht, afhankelijkheid van hulp en meer kans op ziekenhuisopnames en sterfte. Onderzoek naar hoe spierverlies en spierzwakte ontstaan en hoe we die kunnen voorkomen, zorgt uiteindelijk voor een betere behandeling. Daarover gaat het webinar op 6 oktober.

Ingewikkelder
Mensen met nierschade verliezen eiwitten via de urine. Dat zorgt voor een negatieve eiwitbalans: zij verliezen meer spieren dan zij aanmaken (spieren zijn veelal gemaakt van eiwitten). Veel patiënten krijgen ook minder eetlust naarmate de nierfunctie achteruitgaat, waardoor ze ook minder eiwit eten. De oplossing blijkt ingewikkelder dan gewoon meer eiwitten eten.
'Naast het eiwittekort, dragen ook andere gevolgen van nierschade bij aan de afbraak van spieren', vertelt diëtist-onderzoeker Wesley Visser van het ErasmusMC. ‘Verzuring van het bloed en inactiviteit door vermoeidheid bijvoorbeeld.' In het webinar gaan Visser en zijn collega diëtist Anneke van Egmond verder in op deze gevolgen van nierschade.

Goed nieuws
Gelukkig brengen zij ook goed nieuws. Visser: 'Er zijn veel mogelijkheden om zelf spierafbraak te voorkomen. Daar gaan we het uitgebreid over hebben. Inderdaad, dat gaat over voeding en bewegen.'
Je moet spierzwakte vroeg signaleren, om verergering te voorkomen. Maar daarvoor moet je kunnen meten hoe het met de spieren is gesteld. Voorheen gebeurde dit vooral door te kijken naar gewichtsverloop. Tot zes jaar geleden. Toen startten Visser en Van Egmond met het meten van spiermassa en spierkracht. En nu gaan ze na of naast spiermassa en spierkracht, ook spierkwaliteit een geschikte maat is. Visser: 'Maar hoe meet je die? En hoe kan je die kwaliteit verbeteren?' Daarnaar deed Visser onderzoek. Met een CT-scan kan je spierkwaliteit meten, maar dat belast de mensen en is erg duur. Visser gaat nu na of het met spierechografie net zo goed kan. 'Dat is niet belastend voor de patiënt.'

Meer vrijheid
Visser vertelt enthousiast over zijn uitkomsten. ‘Het meten van lichaamssamenstelling geeft diëtisten gereedschap om elke persoon optimaal beweeg- en voedingsadvies te geven. Daarnaast geeft dit dialysepatiënten meer vrijheid.'

Wie dialyseert en worstelt met een streefgewicht zou zeker moeten deelnemen aan dit webinar. Minder stress is namelijk in zicht. Nefrologen en verpleegkundigen waarschuwen met goede bedoelingen voor gewichtstoename. Als je te veel drinkt, is dat te zien op de weegschaal. Je moet dan langer dialyseren en voelt je dan slechter. Visser: 'Maar ik spreek vaak dialysepatiënten die omwille van gewichtsbeheersing huiverig raken om goed te eten en te werken aan spieropbouw. Terwijl eten en bewegen zo belangrijk is. Ik begrijp het wel, het is niet te zien waaruit het extra gewicht bestaat: vocht of nieuwe spieren. Dat kan straks gelukkig wel. En dat geeft deze mensen meer vrijheid om goed te eten en te bewegen.'
Daar wordt Visser blij van. 'In de zorg zie ik veel mensen verzwakken. Een van de doelen van onderzoek is om behandelingen te vinden die verlies van spiermassa en spierkracht voorkomen. Dat vind ik zo mooi aan wetenschap: ik haal behoeften op bij patiënten en geef hen oplossingen terug.'

Nieuwsgierig? Meld je aan
Nieuwsgierig naar meer? Meld je dan aan voor het webinar 'Beter (m)eten voor behoud van uw spieren' op 6 oktober, van 16:00 - 17:00 uur.

Maand van de wetenschap
In oktober vieren we de wetenschap! De Nierstichting, de NVN en nieren.nl organiseren samen de Maand van de Wetenschap. Kijk voor meer interessante webinars op nieren.nl/.