'Ik hoop veel nierpatiënten te treffen. Voor hen ga ik die extra mile'

Tijdens de Maand van de Wetenschap organiseren we veel interessante webinars over onderzoek. Onderzoeker Aurélie Carlier is één van de sprekers in het webinar 'Van stamcel naar kweeknier via RegMed XB' op 27 oktober. Zij vertelt waarom je dit webinar niet mag missen.

De beste oplossing voor nierpatiënten zou zijn dat we een nier konden kweken in een kweekbakje. In het webinar vertellen onderzoekers van het samenwerkingsverband RegMed XB waarom stamcellen zo geschikt zijn om nieuwe organen mee te kweken of kapotte mee te repareren. En hoe ze antwoord vinden op prangende vragen. Zoals: hoe vertel je stamcellen wat ze moeten doen? Maar juist het repareren of nabouwen van een nier is een enorme uitdaging. Nieren bestaan namelijk uit veel verschillende typen (stam)cellen, en de opbouw is ingewikkeld.

Lange adem?
Een kweeknier klinkt dus hoopgevend en tegelijk als toekomstmuziek. We vragen RegMed XB-onderzoeker dr. Aurélie Carlier (Maastricht UMC+) daarom: is dit webinar vooral voor wetenschapsliefhebbers met een lange adem? 'Nee, het is ook zeker interessant voor patiënten die uitzien naar verlichting', vertelt ze. 'Een nier kweken ligt nog in de toekomst, maar de kennis die we nu in het proces opdoen, is te gebruiken om over enkele jaren al patiënten te helpen.' Er wordt bijvoorbeeld gewerkt aan een filter met daarin bepaalde typen levende niercellen, om in te bouwen in een dialysemachine. Carlier: 'Zulke geavanceerde dialyse kan bepaalde stoffen beter uit het bloed filteren.'

Wiskunde voor nierpatiënten
Carlier zet zelf wiskunde in om nierpatiënten verder te helpen. Ze vertaalt processen die zich afspelen in een kweekbakje naar wiskundige formules. Zo ontstaan modellen die je kunt vergelijken met de modellen achter de weersverwachting: ze leveren voorspellingen op. 'Je kunt veel dingen ook uitvinden via experimenten, maar dan moet je heel veel stapjes zetten en veel lab- en klinisch onderzoek doen. Met wiskunde gaat het sneller.'
Tijdens het webinar legt ze bijvoorbeeld uit hoe ze wiskunde gebruikt om uit te vinden hoeveel levende niercellen er nodig zijn voor zo’n geavanceerde dialyse. Alvast een praktisch voorbeeld? 'Als je uit 10 verschillende filter-oppervlaktes moet kiezen, dan kan ik een simulatie doen met het model van die oppervlaktes met daarop niercellen. Het resultaat vertelt dan welke oppervlaktes de beste kandidaat zijn. En alleen die hoeft het lab dan verder te onderzoeken.'

Betrokkenheid patiënten is uniek
Carlier hoopt veel nierpatiënten te treffen bij het webinar. 'Ik heb overwogen om arts te worden, maar merkte dat ik achter de schermen ook kon bijdragen aan medische vooruitgang. Ik heb inmiddels brede ervaring, maar nergens is de patiëntenparticipatie zo groot als bij het RegMed XB-programma. Door het directe contact ervaar ik hoezeer zij wachten op onze uitkomsten. Daar doe ik het uiteindelijk voor.'

Stel je vragen
Carlier ziet ernaar uit om vragen te beantwoorden op 27 oktober en te horen wat nierpatiënten nodig hebben. 'Patiënten stellen vragen waar wij niet meer aan denken. Dus stel ze vooral, dat houdt ons gefocust. En zorgt dat ik die extra mile ga.'

Nieuwsgierig? Meld je aan
Nieuwsgierig naar meer? Meld je dan aan voor het webinar 'Van stamcel naar kweeknier via RegMed XB' op 27 oktober, van 19:30 - 20:30 uur.

Maand van de wetenschap
In oktober vieren we de wetenschap! De Nierstichting, de NVN en nieren.nl organiseren samen de Maand van de Wetenschap. Kijk voor meer interessante webinars op nieren.nl.