Steun onderzoek voor toekomst genezing van nierziekten

Je ziet het vaak niet aan ze, maar opgroeien met een nierziekte eist ongelooflijk veel van kinderen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ze weer mee kunnen doen. Daarom zet de Nierstichting zich in voor een toekomst waarin nierziekten te genezen zijn. In de week van 19 t/m 25 september collecteren duizenden vrijwilligers voor de Nierstichting om zoveel mogelijk geld op te halen om dit te realiseren.

Toen Bay twee was kreeg hij de diagnose nefrotisch syndroom, zijn nierfilters werken niet goed. “Ik weet gewoon niet wat gaat komen. Het gevoel dat ik mijn kindje volprop met medicijnen die gewoon heel veel bijwerkingen hebben. Dat is wel wat mij het meeste raakt…,” zegt Froukje, de moeder van Bay (7). Zodra Bay zijn nieren opspelen, verandert het vrolijke ventje in een boos, weerspannig mannetje dat last heeft van zijn lijf en van moodswings. Eén van de gevolgen van de vele medicijnen die Bay moet slikken. "Bay wil eigenlijk hetzelfde zijn als elk ander kind. Maar door zijn ziekte is hij vaak moe. Dan houdt het kind zijn voor hem op.”

Gewoon meedoen
Kinderen met een nierziekte hebben vaak maar één wens: gewoon lekker meedoen met andere kinderen. Spelen met vriendjes. Naar school fietsen. Sporten. Gamen. Logeren bij opa en oma … Maar hoewel je het vaak niet aan ze ziet, zijn dit soort normale activiteiten ongelooflijk zwaar voor jonge nierpatiënten. Tom Oostrom, directeur Nierstichting: “Kinderen met een nierziekte, zoals Bay, hebben weinig energie, mogen niet eten wat ze lekker vinden, moeten veel zware medicijnen slikken en soms zelfs dialyseren. Dat is slopend. Maar ze geven niet op. Daarom zijn ze voor ons jonge helden. Voor hen willen we er zijn. Nu en later.'

Doneer voor toekomst genezing van nierziekten
Van 19 t/m 25 september is weer de landelijke collecteweek van de Nierstichting. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kinderen met een nierziekte weer gewoon mee kunnen doen. We hopen zoveel mogelijk op te halen voor onderzoek naar genezing van nierziekten. Zodat we jonge helden zoals Bay een toekomstperspectief kunnen bieden.

Digitaal collecteren
Steeds minder mensen hebben contant geld in huis en steeds meer mensen betalen digitaal. Met de QR-code is digitaal doneren veilig en makkelijk. Als mensen de QR-code met hun mobiele telefoon scannen dan kunnen ze veilig, contactloos en anoniem een donatie doen, gewoon via iDeal. In een aantal plaatsen is de 100% QR collecte. De collectant heeft dan geen collectebus bij zich, maar de dit jaar nieuw geïntroduceerde QR-drager.