Tijd voor MAX: nieren zijn van levensbelang

Woensdag 7 oktober om 17.10 uur op NPO1 staat Tijd voor MAX volledig in het teken van nierziekten en wat het betekent als je nieren niet meer werken. Te gast is Mirjam de Graaff, Nierstichting ambassadeur en zus van BNN-oprichter Bart de Graaff. Bart overleed op 35-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierfalen. Prof. dr. Alwayn (LUMC) vertelt over innovatief onderzoek naar meer succesvolle transplantaties. En Nierstichting ambassadeur Stanley Burleson treedt op.

Bart de Graaff kampte al vanaf zijn negende met een ernstige nierziekte, die hem iedere keer weer in het ziekenhuis deed belanden. Mirjam de Graaff: “Bart dialyseerde en heeft twee niertransplantaties ondergaan. Ik heb gezien hoe euforisch hij was toen hij een donornier kreeg en hoe groot de teleurstelling was toen deze uiteindelijk werd afgestoten. Ik zag wat het vooruitzicht op jarenlang te moeten dialyseren, met je doet. En hoe ellendig het is als je van dialyse afhankelijk bent.” Ook Amber was negen jaar oud toen werd ontdekt dat haar nieren niet goed werken. Inmiddels is zij 25 jaar en heeft ze al twee transplantaties achter de rug. Beide nieren zijn afgestoten, waardoor ze weer op de wachtlijst staat voor een nieuwe donornier. Tot die tijd verblijft ze drie nachten in de week in het ziekenhuis om te dialyseren. De impact op haar dagelijks leven is enorm. Vooral nu blijkt dat nierpatiënten extra vatbaar zijn voor ernstige complicaties als ze het coronavirus oplopen.

Innovaties transplantatie
Prof. Dr. Ian Alwayn, transplantatiechirurg van het LUMC, vertelt over het huidige innovatieve onderzoek om de kwaliteit van donornieren te verbeteren. ”We hopen vooral dat we straks beter weten of een nier gaat werken in de ontvanger. En dat we dan donornieren minder snel zullen afwijzen. Ik heb goede hoop dat we daardoor in de toekomst veel meer patiënten kunnen helpen.”, aldus Alwayn.

Kijk Tijd voor MAX
Kijk Tijd voor MAX op woensdag 7 oktober om 17.10 uur op NPO 1.