Steun onderzoek voor meer succesvolle transplantaties

Ruim 40.000 collectevrijwilligers collecteren van 13 t/m 19 september tijdens de collecteweek van de Nierstichting. In het hele land gaan die week collectanten op pad om geld in te zamelen voor het welzijn van nierpatiënten. En dat is hard nodig, want het leven met een nierziekte beperkt je enorm. De Nierstichting wil nierpatiënten hun leven teruggeven. Zodat zij er weer kunnen zijn voor de mensen die zoveel van hen houden.

Prya (30) is afhankelijk van dialyse. Haar nierziekte is slopend voor haar lichaam en beperkt haar enorm. Zij kan door haar nierziekte niet de moeder en partner zijn die ze wil zijn. Dat breekt haar op, maar ze blijft moedig.

“Weinig mensen weten hoe het is om een nierziekte te hebben en hoe dat je leven blijvend beperkt,” zegt Tom Oostrom, directeur van de Nierstichting. “Nierpatiënten zoals Prya leven in onzekerheid over de toekomst. Het is steeds moeilijker om iets voor anderen te betekenen. Je raakt de rollen kwijt die zo belangrijk voor je zijn,. en voor de mensen om je heen. Daarom wil de Nierstichting nierpatiënten zoals Prya hun leven teruggeven. In deze extra onzekere tijd, hebben zij uw en onze steun nòg sterker nodig.”

Help mee, doneer voor onderzoek naar meer succesvolle transplantaties
Er is nog steeds een groot tekort aan donornieren. De gemiddelde wachttijd voor een nier van een overleden donor is 3 jaar. De Nierstichting wil graag dat meer mensen met nierfalen een donornier krijgen. Het geeft ze hun leven terug. Daarom financiert de Nierstichting onderzoek dat bijdraagt aan minder afstoting en aan langer functioneren van donornieren. 

Veilig collecteren
Alle collectanten gaan in september veilig op pad, met aangepaste maatregelen en op 1,5 meter afstand. Help ook mee voor onderzoek naar meer succesvolle transplantaties. Geef tijdens de Nierstichting collecteweek aan de collectant, contant of via de mobiele telefoon met een QR-code. Of doneer direct op Nierstichting.nl. Samen kunnen we nierpatiënten hun leven teruggeven.

In cijfers
Bijna 17.000 mensen in Nederland hebben nierfalen, waardoor ze een nierfunctie vervangende behandeling (hebben) ontvangen zoals dialyse of een transplantatie. In Nederland moeten 6.500 mensen dialyseren om in leven te blijven. Jaarlijks overlijdt 1 op de 6 dialysepatiënten. 1,7 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade, daarvan lopen 220.000 een hoog tot zeer hoog risico op nierfalen en overlijden door hart- en vaatziekten. Zij krijgen mogelijk te maken met dialyse of transplantatie.