Spelenderwijs kennis over fosfaat vergroten

‘Zo min mogelijk fosfaat binnenkrijgen is voor een aantal nierpatiënten essentieel’, vertelt internist-nefroloog Kwok Wai Mui. ‘Lastig daarbij is dat op voedingsetiketten vaak niet staat vermeld hoeveel fosfaat in een product zit.’ Met de juiste kennis wordt patiënten duidelijk wat ze moeten doen om de hoeveelheid fosfaat te beperken. Dus bedacht dr. Mui een online dieetspel voor hen. ‘Dat komt veel beter binnen dan een saaie folder met dieetvoorschriften.’

De NierstichtingChallenge daagt zorgprofessionals uit met concrete ideeën te komen die in het dagelijks leven van patiënten tot verbeteringen leiden. Dr. Mui van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk diende een projectvoorstel voor een dieetspel over fosfaat in. Vorige week presenteerde hij het spel tijdens Samen Sterk, een evenement van de Nierstichting en de NVN.

Dr. Mui: ‘Het is gelukt om het spel te koppelen aan het elektronisch patiëntendossier (EPIC). Zo kunnen zorgverleners op afstand zien of patiënten het spel spelen en wat ze wel of niet begrijpen. Hierdoor kan persoonlijke feedback worden gegeven. Dit maakt gesprekken met patiënten erg leuk en interactief.’

Spelen met E-nummers
Het spel bestaat uit 43 kennis- of spellevels en honderden plaatjes van producten. Dr. Mui legt het spel kort uit en wijst op een plaatje: ‘Zit in deze koek een E-nummer met fosfaat?’  Spelenderwijs doen patiënten zo steeds meer kennis op. Na 9 levels wordt hun kennis getest. ‘Ik voel me soms zelfs een soort quizmaster’, grapt Mui.
Voor nu is het spel alleen toegankelijk voor patiënten van St Jansdal. Dr. Mui hoopt, in samenwerking met anderen, te bereiken dat meer mensen het kunnen gaan gebruiken.

Minder pillen nodig
Mensen met aanzienlijke nierschade hebben veel baat bij dit spel. Dr. Mui geeft een mooi voorbeeld: ‘Een patiënt dacht dat het geen kwaad kon om ijsthee te drinken. Door het spel leerde hij dat fosfaat in ijsthee zit. Toen heeft hij radicaal de ijsthee laten staan. Zijn fosfaatgehalte werd een stuk lager en hij kon zelfs een fosfaatpil minder gaan slikken.’

Hoe nu verder?
’Patiënten helpen om de opgedane kennis in hun dagelijks leven te gebruiken, is een mooi vervolg op het spel’, aldus dr. Mui. ‘Verder hoop ik dat andere ziekenhuizen met EPIC willen aanhaken, zodat ook zij mensen met behulp van het spel kunnen helpen. Daarnaast kunnen we dan gedegen onderzoek doen naar deze nieuwe manier van begeleiden. Het zou ook erg mooi zijn als we voedingsfabrikanten zover kunnen krijgen om de hoeveelheid fosfaat op het etiket te plaatsen. Daar helpen we patiënten enorm mee.’

Foto: Rob Voss