Jacqueline Knoll winnares Maria ter Welle Prijs 2020
17 January 2020
Jacqueline Knoll wint de Maria ter Welle Prijs 2020. Zij ontvangt de prijs voor haar jarenlange en intensieve inzet in de nierzorg voor kinderen en adolescenten. De prijs is een initiatief van de Nierstichting en de Willem Kolff Stichting met als doel verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diƫtisten werkzaam in de nierzorg te waarderen. Jacqueline Knoll, woonachtig in Nijmegen,ontvangt een medaille en een geldbedrag van 2.000 euro dat zij mag besteden aan haar persoonlijke ontwikkeling op het terrein van de nefrologie.
Derk Meulman (voorzitter Willem Kolff Stichting): “De jury constateerde dat Jacqueline Knoll een zeer waardige winnares is. Zij is genomineerd door collega’s, maar ook door de regionale nierpatiëntenvereniging van het Radboudumc én door individuele patiënten. Uit alle steunbetuigingen blijkt dat zij hart heeft voor haar patiënten én hun ouders en dat ze hen de tools in handen geeft om zelfstandig met hun ziekte om te gaan.”
De Maria ter Welle Prijs is een oeuvreprijs voor zorgprofessionals die het leven van nierpatiënten verbeteren. Steun en advies van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en diëtisten zijn voor nierpatiënten minstens zo belangrijk als de medische zorg van hun arts. Daarom reikt de Nierstichting de Maria ter Welle Prijs uit, samen met de Willem Kolffstichting.
Over Jacqueline Knoll
Jacqueline Knoll is verpleegkundig specialist in het Amalia Kinderziekenhuis van het Radboudumc in Nijmegen. Zij houdt zich bezig met de zorg voor kinderen met chronisch nierfalen en nierfunctievervangende behandelingen als transplantatie en dialyse, urologische aandoeningen, complexe aangeboren urogenitale aandoeningen en dysfunctional sexual disorders. De unieke combinatie van al deze expertises biedt patiënten veel voordelen; efficiëntie van zorg, korte communicatielijnen en laagdrempeligheid in zorg. Daarin ziet Jacqueline de uitdaging: kinderen met chronisch nierfalen en urologische aandoeningen een toekomst bieden en hen begeleiden naar een volwaardig leven als volwassene. Ze is – samen met de arts – het gezicht voor de kinderen met nierfalen of een donornier in het Amalia Kinderziekenhuis.
Ouders steunden de nominatie van Jacqueline Knoll van harte: “Ons zoontje voelt zich op zijn gemak bij haar, zeker omdat Jacqueline niet alleen oog heeft voor hem als patiënt maar ook voor het persoontje achter zijn ziekte. Ze spreekt hem aan in zijn belevingswereld en zet hem in zijn eigen kracht. Jacqueline zorgt ervoor dat je je op een gegeven moment toch thuis begint te voelen in het ziekenhuis, ook al is het een omgeving waar je eigenlijk liever niet komt.”
Katja van Geffen (manager Zorg & Innovatie Nierstichting): “Wij kennen Jacqueline als een zeer betrokken verpleegkundig specialist. In de eerste plaats natuurlijk voor de kinderen en hun ouders, maar ook bij de verdere ontwikkeling van het vak. Ze is een initiator en organisator, een kartrekker voor zorginnovatie initiatieven zoals ‘Mijn Kinderniernet’. Ze is een drijvende kracht op vele gebieden die het leven van ouders en kinderen met een nierziekte verbeteren. En daarmee een boegbeeld voor de kindernefrologie en een zeer verdiende winnares!”
Maria ter Welle
Maria ter Welle (1900-1946) was hoofdzuster op de interne afdeling van het Stadsziekenhuis in Kampen. Tussen 1942 en 1946 was zij de rechterhand van professor Willem Kolff bij de ontwikkeling van het eerste dialyseapparaat. Maria Ter Welle wist Kolff over te halen zijn uitvinding toe te passen op patiënten, tegen bezwaren in van collega-artsen. Zo stimuleerde zij Kolff om door te zetten; zijn rol bij de ontwikkeling van de dialysemachine is van onschatbare waarde. Sinds de eerste succesvolle dialyse in 1945 hebben wereldwijd miljoenen mensen hun leven te danken gehad aan de kunstnier.