Feiten en cijfers
In 2019 stierven 67 mensen op de wachtlijst voor een nier. En er gingen 112 mensen van de wachtlijst af, omdat hun conditie zo verslechterde dat ze een transplantatie niet meer aan konden. Behalve een actieve wachtlijst is er ook een zogeheten inactieve wachtlijst. Daarop staan mensen die wachten op een donornier van een overleden donor, maar (tijdelijk) niet transplantabel zijn, door complicaties, ziekte of anderszins. Of omdat ze in een (voor)traject zitten met een potentiƫle levende donor.
Weinig donorregistraties
Iedereen in Nederland die 12 jaar is of ouder, mag zelf kiezen of hij/zij orgaandonor wil worden na overlijden. Maar een te groot deel van hen heeft die beslissing niet geregistreerd in het Donorregister. Meer donorregistraties zijn essentieel om de wachtlijst voor een donororgaan korter te maken. Daarom is de Nierstichting erg blij met de invoering van een Actief DonorRegistratiesysteem per 1 juli 2020.
Hoe werkt het nieuwe Donorregister?
Vanaf september 2020 ontvangt iedereen vanaf 18 jaar die nog niet in het donorregister is geregistreerd een brief met daarin het verzoek om de keuze rond donorschap te registreren. Als je daarop niet reageert ontvang je een herinnering. Als je dan nog steeds geen keuze vastlegt in het Donorregister ontvang je een brief dat je geen bezwaar hebt gemaakt tegen het donorschap. Die registratie kan je zelf op elk moment wijzigen in het Donorregister.
De Nierstichting vindt het belangrijk dat iedereen een weloverwogen keuze maakt die bij hem of haar past. En dat je deze keus ook bespreekt met je dierbaren. Daarom zijn wij het initiatief Donorkeuze-campagne gestart.
Meer lezen