Spoel de mosselen af onder koud stromend water.
Mosselen met sherry-roomsaus
Een feestje voor het oog én de maag, dit recept voor zoutarme mosselen met sherry-roomsaus. Combineer met je favoriete brood en klaar.
Voedingswaarden (per portie)
Nierinformatie (per portie)

9 ingrediënten
2 personen
- 2 kgmosselen
- 1 middelgroteui in grote stukken gesneden
- 5 takkenpeterselie
- 1 blaadjelaurier
- 1 eetlepelaardappelmeel
- 5 eetlepelsdroge sherry (fino-sherry of amontillado)
- 6 eetlepelscrème fraîche
- 20 gkoude roomboter
- +zwarte gemalen peper uit de molen
Werkwijze
Gooi de kapotte exemplaren weg. Ook de mosselschelpen die ondanks een tik op het aanrecht open blijven staan, moet je weggooien.
Doe in een grote pan 100 ml water, de stukken ui, de takken peterselie en het laurierblad.
Breng dit aan de kook en voeg de schoongemaakte mosselen toe.
Breng de mosselen op een hoog vuur snel aan de kook en laat de mosselen 2 tot 3 minuten koken.
De mosselen zijn gaar als alle schelpen openstaan. De exacte kooktijd is afhankelijk van de vorm en grootte van de gebruikte pan en van de hoeveelheid mosselen.
Giet het mosselkookvocht over in een litermaat, verwijder ui, peterselie en laurier en hou de mosselen warm in de gesloten pan.
Doe 300 ml van het mosselkookvocht in een steelpan en zet die op een laag vuur.
Roer het aardappelmeel met 2 eetlepels koud water tot een papje en bind hiermee al roerende het mosselkookvocht.
Voeg de sherry toe en laat de saus kort doorkoken.
Draai het vuur zeer laag en klop met een garde de crème fraîche door de saus.
Voeg veel versgemalen zwarte paper toe.
Roer van het vuur af de roomboter in klontjes door de saus.
Doe de mosselen over in een ondiepe, goed voorverwarmde schaal en giet er de sherrysaus overheen.
Serveer direct.



