Voedingadviezen
Zoutbeperking
Bij mensen met hoge bloeddruk en nierziekten wordt vaak een zoutbeperking geadviseerd. Zout inname zorgt ervoor dat er water in het lichaam wordt vastgehouden en dit zorgt voor een hoge bloeddruk. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat een zoutbeperking de bloeddruk verlaagt. Hoge bloeddruk goed behandelen is in algemene zin erg belangrijk. Dit verlaagt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarnaast is in een grote studie in Amerika onder cystenierpatiënten gevonden dat patiënten die meer zout eten mogelijk snellere nierfunctie achteruitgang hebben. Er is echter nog niet aangetoond dat het volgen van een zoutbeperkt dieet de groei van cysten tegen kan gaan en nierfunctie achteruitgang kan voorkomen. Het wordt daarom aangeraden weinig zout te gebruiken met name als er een verhoogde bloeddruk is vastgesteld.
Eiwitbeperking
In verscheidene onderzoeken is aangetoond dat eiwitbeperking een gunstig effect heeft op nierfunctie achteruitgang bij patiënten met verschillende nierziekten. Bij patiënten met cystenieren is dit tot nu toe helaas niet bevestigd. Integendeel, eiwitbeperking in deze specifieke patiëntengroep leek weinig effect te hebben op verergering van de ziekte.
Er is echter nog een andere reden om de hoeveelheid eiwit in het dieet te beperken. Bij ernstig nierfalen (minder dan 45 tot 30 procent nierfunctie) ontstaat er namelijk een verhoogde concentratie van afvalstoffen in het bloed. Deze afvalstoffen kunnen complicaties veroorzaken, zoals misselijkheid, braken en eetlust vermindering. Ook kunnen gemakkelijker blauwe plekken ontstaan door minder goede werking van bloedplaatjes door ophoping van afvalstoffen. In deze fase kan het ontstaan van deze klachten verminderd worden door een eiwitbeperking, waardoor er minder afvalstoffen ophopen in het lichaam. Patiënten met cystenieren met beperkte nierfunctie krijgen dan ook over het algemeen een eiwitbeperkt dieet voorgeschreven. Over het algemeen wordt dan het gebruik van 0.8 gram eiwit per kg ideaal lichaamsgewicht geadviseerd. Dit dieet moet wel worden samengesteld in samenspraak met een diëtiste, omdat er een gebalanceerd voedingspatroon moet zijn, met voldoende inname van calorieën, vitamines en andere belangrijke voedingsbestanddelen.
Roken
Of roken achteruitgang van nierfunctie veroorzaakt bij patiënten met cystenieren is onbekend. Patiënten met slechte nierfunctie hebben echter wel een hogere kans op hart- en vaatziekten, en roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten nog meer. Daarom wordt er geadviseerd om te stoppen met roken.
Vochtinname
Gemiddeld drinken mensen ongeveer 1-5 liter vocht per dag. Mensen met cystenieren kunnen hun urine minder goed concentreren. Hierdoor zullen zij een beetje “uitdrogen”, wat tot gevolg heeft dat zij iets meer drinken dan gezonde personen en dat de hoeveelheid van een bepaald hormoon (antidiuretisch hormoon ofwel ADH) verhoogd aanwezig is bij mensen met cystenieren. Dit hormoon zorgt ervoor dat de nieren beter vocht kunnen vasthouden in het lichaam. Dit hormoon heeft echter mogelijk ook schadelijke effecten. Zo stimuleert dit hormoon de aanmaak van het stofje cAMP in het lichaam. Dit cAMP op zijn beurt stimuleert cyste groei. Het drinken van veel water/vocht zorgt voor lagere concentraties van het hormoon ADH en cAMP in het bloed. Het drinken van water zou daarom in theorie gunstig kunnen zijn. Dit is echter nooit in de praktijk getest. Zekerheidshalve is het advies daarom dorst te voorkomen en ongeveer 2 tot 3 liter water per dag te drinken.
Cafeïne
Cafeïne zit in veel voedingsmiddelen. In koffie en energie dranken zit het meeste cafeïne. Cafeïne stimuleert de aanmaak van het stofje cAMP in het lichaam. Dit cAMP stimuleert cyste groei. Het gebruik van cafeïne houdende drank is hierdoor in de theorie niet goed. Wij ontraden daarom overmatig gebruik van producten met cafeïne.