Naar schatting heeft 1 op de 10 Nederlanders chronische nierschade. De precieze aantallen zijn niet bekend. Dat komt omdat mensen nierschade kunnen hebben zonder dat zij (of hun arts) dat weten. Vaak ontstaan er pas klachten als de nieren al ernstig beschadigd zijn.
Hoe vaak komt chronische nierschade voor?
Laatste update, 19 juni 2025In Nederland zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade. Nierschade geeft meer risico op nierfalen en andere lichamelijke problemen. Dat heeft ook invloed op de levensverwachting.
Hoe weten we hoeveel mensen nierschade hebben?
Het getal van 1,7 miljoen komt van een grootschalig onderzoek in de regio Groningen. Het onderzoek heette PREVEND. Daarbij is een grote groep mensen een aantal jaren gevolgd. Zij werden meerdere keren onderzocht.
In andere Europese landen zijn ook dit soort onderzoeken gedaan. Die gaven ongeveer dezelfde resultaten. Het percentage ligt steeds rond de 10%.
Bevolkingsonderzoek op proef
Met een urineonderzoek is nierschade al in een vroeg stadium op te sporen. Dat maakt het mogelijk de nierschade eerder te behandelen, en nierfalen te voorkomen. De Nierstichting denkt daarom dat een bevolkingsonderzoek veel gezondheidsvoordeel kan opleveren. In november 2019 is een proef gestart: een regionaal bevolkingsonderzoek. 15.000 inwoners van Breda doen hier aan mee.
Risico’s van chronische nierschade
Chronische nierschade kan risico geven op verergering van nierschade, nierfalen en zelfs overlijden. Het stadium van chronische nierschade zegt iets over dat risico.
- 88% van de Nederlandse bevolking heeft geen chronische nierschade. Er is dan een normaal risico op (onder meer) nierfalen en overlijden.
- 9% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade met een licht verhoogd risico op (onder meer) nierfalen en overlijden. Het gaat om 1,5 miljoen mensen.
- 2% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade met een matig verhoogd risico op (onder meer) nierfalen en overlijden. Het gaat om 170.000 mensen.
- minder dan 1% van de Nederlandse bevolking heeft chronische nierschade met een sterk verhoogd risico op (onder meer) nierfalen en overlijden. Het gaat om 50.000 Nederlanders.
Levensverwachting bij chronische nierschade
Nierschade heeft veel gevolgen voor het lichaam. Zo vergroot nierschade het risico op hart- en vaatziekten. Veel mensen met nierschade hebben ook andere gezondheidsproblemen. Zoals diabetes of hoge bloeddruk.
Dit heeft allemaal invloed op de levensverwachting. Die gaat omlaag. Maar hoeveel precies, verschilt per persoon. Dat is onder meer afhankelijk van:
- hoe ernstig de schade aan de nieren is
- de oorzaak van de nierschade
- de leeftijd
- de persoonlijke conditie
- de behandeling en de gevolgen ervan
- eventuele andere aandoeningen
Als je meer wilt weten over je vooruitzichten, kun je dit het beste bespreken met je eigen arts. Die weet welke zaken in jouw situatie een rol spelen.
Bekijk de factsheets van de Nierstichting voor meer feiten en cijfers rond chronische nierschade en nierfalen.
Steeds meer nierpatiënten
De verwachting is dat het aantal mensen met nierschade de komende jaren nog zal toenemen. Dat komt door de vergrijzing. Bij het ouder worden gaan de nieren achteruit. Het komt ook doordat er steeds meer mensen zijn met diabetes en hoge bloeddruk. Dit zijn belangrijke oorzaken van chronische nierschade.
Nieratlas
Op de website Nieratlas vind je actuele cijfers over nierschade. Het gaat om cijfers van de ziekenhuizen, de gegevens van de huisartsen zijn hier niet in meegenomen. Je kunt bijvoorbeeld zien welke medicijnen andere nierpatiënten gebruiken, welke andere ziekten vaak voorkomen naast nierschade en wat de totale behandelkosten zijn. De informatie is gebaseerd op de gegevens van de zorgverzekeraars.
Nieratlas.nl geeft inzicht in landelijke feiten over de ziekenhuiszorg voor mensen met chronisch nierfalen en de kosten daarvan.
Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.
Jacintha van Balen, huisarts
Neelke van der Weerd, internist-nefroloog
Richtlijn Ontwikkelaars,