Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Aan wie kan ik een nier doneren?

Laatste update, 15 juli 2025

Je kunt een nier doneren aan je partner, een goede vriend of zelfs aan iemand die je niet kent.

In het kort

  • Je kunt zelf kiezen aan wie je een nier afstaat
  • Het belangrijkste is dat je nier bij de ontvanger past en dat je gezond genoeg bent
  • Als je een nier afstaat aan een onbekende, heet dit anonieme nierdonatie of altruïstische nierdonatie
  • Als je niet helemaal anoniem een nier wilt doneren, kun je eens kijken naar oproepjes op sociale media

De meeste donoren geven hun nier aan iemand die zij al kennen. Bijvoorbeeld aan een familielid of partner, of een goede vriend of kennis. Zij hebben van dichtbij meegemaakt hoeveel ellende de nierziekte oplevert. Daardoor zijn ze extra gemotiveerd om de nierpatiënt te helpen. 

Bij nierdonatie is het wel belangrijk dat je nier bij de ontvanger past. Oftewel: dat er een goede match is. Er wordt onder meer gekeken naar bloedgroep en weefseltype. Is er geen goede match? Dan is donatie soms toch mogelijk. Dit kan dan via een omweg, bijvoorbeeld door te ruilen met een andere donor en ontvanger. 

Anonieme nierdonatie

Je kunt een nier afstaan aan een onbekende. Dit heet anonieme donatie, of ook wel altruïstische donatie of Samaritaanse donatie. Hoe werkt anonieme nierdonatie ?

  • je nier gaat naar iemand op de wachtlijst
  • je mag niet zelf kiezen aan wie je je nier geeft. Als je dat wel wilt, kun je bijvoorbeeld via sociale media een ontvanger zoeken
  • je hebt geen contact met de ontvanger, en weet dus niet wie jouw nier krijgt
  • meestal doet een anonieme donor mee in een cross-over transplantatie
  • je krijgt van tevoren allerlei onderzoeken en een gesprek met de psycholoog

Geen contact met de ontvanger

Sommige anonieme donoren vinden het moeilijk dat zij geen contact hebben met de ontvanger. Misschien geldt dat ook voor jou. Je hebt jouw nier weggegeven en daarmee is het klaar. Mogelijk ervaar je een bepaalde leegte. Of wil je weten hoe het met de ontvanger gaat. 

Maar het kan ook dat je deze anonimiteit juist prettig vindt. Het zorgt voor rust en je kunt je volledig op jouw eigen herstel richten. Sommige donoren vinden het ook een fijn idee dat de ontvanger zich niet verplicht voelt om hen te bedanken.

Kiezen voor anonieme nierdonatie

Anoniem doneren is een persoonlijke keuze. Maar voor je partner, familie en vrienden heeft jouw keuze ook gevolgen. Je gaat gezond een medische procedure in. Dat is niet helemaal zonder risico. 

Het kan zijn dat je veel bewondering krijgt voor je keuze om anoniem een nier af te staan. Het kan ook zijn dat je onbegrip ervaart. Zet je dan toch door? Praat erover met je naasten. Dat kan ook samen met een hulpverlener.

Berichtje voor de ontvanger

Na de donatie kun je een boodschap achterlaten voor de ontvanger. Het transplantatiecentrum zorgt ervoor dat de ontvanger de boodschap krijgt. Zo nodig wordt jouw bericht anoniem gemaakt. Uit jouw bericht mag niet blijken wie je bent of hoe de ontvanger jou kan bereiken. Het is ook mogelijk dat jij een bedankbrief krijgt van de ontvanger

Een nier afstaan aan iemand die je kent via sociale media

Wil je wel doneren, maar niet anoniem? Kijk dan eens op sociale media. Op Facebook en andere sociale media verschijnen regelmatig oproepjes van nierpatiënten die een nier nodig hebben. Daar kun je op reageren. Ook kun je zelf een oproep plaatsen. Je bent dan een ‘Facebook-donor’. Dit heet ook wel: gerichte altruïst.

Het transplantatiecentrum eist wel dat je eerst gaat kennismaken met de patiënt – voor je je bij het transplantatiecentrum meldt. De onbekende patiënt wordt op die manier toch een bekende van je. Daarna kun je contact opnemen met het transplantatiecentrum. Je krijgt dan een gesprek met de coördinator nierdonatie bij leven. Je huisarts kan alvast het eerste, voorbereidende onderzoek doen. Bij sommige gezondheidsproblemen is nierdonatie namelijk niet mogelijk.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Willij Zuidema, stafadviseur niertransplantatie

Waarom werken we samen met deskundigen?