Je kunt een nier afstaan aan een onbekende. Dit heet anonieme donatie, of ook wel altruïstische donatie of Samaritaanse donatie. Hoe werkt anonieme nierdonatie ?
- je nier gaat naar iemand op de wachtlijst
- je mag niet zelf kiezen aan wie je je nier geeft. Als je dat wel wilt, kun je bijvoorbeeld via sociale media een ontvanger zoeken
- je hebt geen contact met de ontvanger, en weet dus niet wie jouw nier krijgt
- meestal doet een anonieme donor mee in een cross-over transplantatie
- je krijgt van tevoren allerlei onderzoeken en een gesprek met de psycholoog
Geen contact met de ontvanger
Sommige anonieme donoren vinden het moeilijk dat zij geen contact hebben met de ontvanger. Misschien geldt dat ook voor jou. Je hebt jouw nier weggegeven en daarmee is het klaar. Mogelijk ervaar je een bepaalde leegte. Of wil je weten hoe het met de ontvanger gaat.
Maar het kan ook dat je deze anonimiteit juist prettig vindt. Het zorgt voor rust en je kunt je volledig op jouw eigen herstel richten. Sommige donoren vinden het ook een fijn idee dat de ontvanger zich niet verplicht voelt om hen te bedanken.
Kiezen voor anonieme nierdonatie
Anoniem doneren is een persoonlijke keuze. Maar voor je partner, familie en vrienden heeft jouw keuze ook gevolgen. Je gaat gezond een medische procedure in. Dat is niet helemaal zonder risico.
Het kan zijn dat je veel bewondering krijgt voor je keuze om anoniem een nier af te staan. Het kan ook zijn dat je onbegrip ervaart. Zet je dan toch door? Praat erover met je naasten. Dat kan ook samen met een hulpverlener.
Berichtje voor de ontvanger
Na de donatie kun je een boodschap achterlaten voor de ontvanger. Het transplantatiecentrum zorgt ervoor dat de ontvanger de boodschap krijgt. Zo nodig wordt jouw bericht anoniem gemaakt. Uit jouw bericht mag niet blijken wie je bent of hoe de ontvanger jou kan bereiken. Het is ook mogelijk dat jij een bedankbrief krijgt van de ontvanger