Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Voeding bij zwangerschap en nierschade

Laatste update, 12 juni 2025

Vanwege je nieraandoening heb je voedingsadviezen gekregen. Meestal blijven deze adviezen gewoon gelden tijdens de zwangerschap. Volg daarnaast de algemene adviezen voor zwangere vrouwen op.

In het kort

  • Heb je vragen over voeding bij zwangerschap en nierschade?
  • Stel je vragen aan de arts of diëtist.
  • Meestal kun je blijven eten zoals je voor de zwangerschap deed.
  • Volg daarnaast de algemene adviezen voor zwangere vrouwen op.
  • Als je dialyseert, is vaak wel een aanpassing van het dieet nodig.

Bij chronische nierschade is voeding een belangrijk onderdeel van de behandeling. Het is vooral belangrijk dat je op zout let: niet meer dan 6 gram per dag. Verder is het advies om gezond te eten. Dit helpt om verdere nierschade te voorkomen.

Als de nieren heel slecht werken, is soms een speciaal dieet nodig. Je gaat dan ook op andere voedingsstoffen letten, bijvoorbeeld eiwit en fosfaat. Zo kan je voorkomen dat er te veel afvalstoffen achterblijven in je lichaam. Bij een dieet krijg je begeleiding van een diëtist.

Wat mag je eten als je zwanger bent én nierschade hebt?

Als je zwanger wordt, kun je je meestal houden aan de voedingsadviezen die je eerder hebt gekregen. Meestal is alleen wat extra eiwit nodig. Je hoeft dus niet ineens heel anders te gaan eten. Verder blijft het belangrijk om gezond te eten. Dan krijg je alles binnen wat jouw kindje en jij nodig hebben. Het is niet nodig om grotere hoeveelheden te gaan eten.

Adviezen voor zwangere vrouwen met nierschade

Daarnaast kun je de adviezen volgen die voor alle zwangere vrouwen gelden. Bijvoorbeeld: geen alcohol drinken, geen rauwe vis eten.

Begeleiding van diëtist

Tijdens de zwangerschap kan de arts een diëtist inschakelen. Maar meestal is dat niet nodig. Ben je al onder behandeling van een diëtist? Tijdens de zwangerschap blijft de diëtist jou begeleiden.

Wel andere voedingsadviezen bij zwangerschap en dialyse

Als je dialyseert, is het vaak wel nodig om anders te gaan eten. Dat komt omdat je tijdens de zwangerschap vaak meer uren moet gaan dialyseren. Dat kost veel energie, en daarom heb je extra eiwit en extra calorieën nodig. Maar te veel eiwit is ook niet goed, omdat bij de vertering van eiwit veel afvalstoffen ontstaan. Verder heb je extra vitamines nodig, omdat bepaalde vitamines uit het bloed worden gespoeld.

De diëtist geeft hierover advies en helpt bij het aanpassen van je voeding.

Moet ik extra vitamines of voedingssupplementen slikken tijdens de zwangerschap?

Start met foliumzuur (vitamine B11) 8 weken voordat je zwanger wilt worden. Dit advies geldt voor alle vrouwen die zwanger willen worden, niet alleen voor nierpatiënten. Foliumzuur vermindert de kans op een neuraalbuisdefect bij de baby, zoals een open ruggetje of een open verhemelte. Foliumzuur kun je gewoon bij de drogist kopen.

Verder is het meestal niet nodig om iets extra’s te nemen. Als je gezond eet, krijg je alles binnen wat je nodig hebt. Alleen als je dialyseert, heb je extra vitamines nodig. Dit komt omdat sommige vitamines uit het bloed worden gespoeld bij dialyse. De arts bespreekt dit met jou en schrijft de vitamines voor.

In sommige situaties heb je wel extra nodig van het mineraal calcium en van vitamine D:

  • calcium
    Calcium verlaagt de bloeddruk en daardoor vermindert de kans op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Je krijgt calcium binnen via de voeding. Maar als dit niet genoeg is, kan je arts tabletten met calcium voorschrijven.
  • vitamine D
    Vitamine D helpt calcium goed op te nemen uit de voeding. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Ook zit er wat vitamine D in de voeding. Soms is het nodig om extra vitamine D te slikken. Bijvoorbeeld als je weinig buiten komt, een sluier of burka draagt of een donkere huid hebt. De Gezondheidsraad adviseert alle zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies is nog niet algemeen overgenomen.

Lees meer over het gebruik van vitamines op Deverloskundige.nl >

Tijdens de zwangerschap heb je toch extra eiwit nodig? Hoe moet dat dan als je een eiwitbeperkt dieet hebt?

Gezonde zwangere vrouwen krijgen inderdaad het advies om tijdens de zwangerschap meer eiwit te eten. Als je een eiwitbeperkt dieet volgt, geldt dit advies niet voor jou. De voordelen van meer eiwit wegen dan niet op tegen de nadelen. Als je meer eiwit gaat eten, kun je klachten krijgen. Bijvoorbeeld: vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven.

Het is zelfs mogelijk dat je dieet nog strenger wordt tijdens de zwangerschap. Of dat je moet starten met een eiwitbeperkt dieet. Dit kan helpen voorkomen dat je te veel vruchtwater krijgt. Ook kan het ervoor zorgen dat uw baby beter groeit en niet te vroeg geboren wordt. Bij een heel streng eiwitbeperkt dieet geeft de diëtist soms wel een drankje met aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwit.

Ik eet weinig zout om mijn bloeddruk goed te houden. Nu ik zwanger ben, stijgt mijn bloeddruk toch. Moet ik nog minder zout gaan eten?

Nee, dit is niet nodig. Houd je zo goed mogelijk aan de richtlijn van maximaal 6 gram per dag.

Let op: er zijn uitzonderingen. Heel soms adviseert de arts wel om minder zout te gebruiken. Bijvoorbeeld als je hoge bloeddruk hebt die lastig te behandelen is. Of als je natrium vasthoudt. Natrium is een bestanddeel van zout. Als je natrium vasthoudt, houd je ook vocht vast. Daardoor word je zwaarder en gaat de bloeddruk omhoog. Een diëtist kan je dan helpen om nog minder zout te eten. Je kunt veilig afbouwen tot 3 gram per dag.

Stel je vraag aan een diëtist

Via nieren.nl kun je ook een vraag stellen aan een diëtist. Je krijgt binnen een week antwoord. Houd er wel rekening mee dat je een algemeen antwoord krijgt. Je eigen arts of diëtist kan een antwoord geven dat aansluit bij jouw persoonlijke situatie.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Henk van Hamersvelt, internist-nefroloog

Olivier van der Heijden, gynaecoloog-perinatoloog

Margriet de Jong, internist-nefroloog

Titia Lely, gynaecoloog-perinatoloog

Richtlijn Ontwikkelaars,

Waarom werken we samen met deskundigen?