- Wacht minstens 1 jaar na de transplantatie voordat je probeert zwanger te worden.
- Praat ruim van tevoren met je nefroloog over je kinderwens.
- Sommige medicijnen tegen afstoting kun je niet gebruiken als je een kinderwens hebt, zwanger bent of borstvoeding geeft.
- De donornier zit een bevalling meestal niet in de weg.
Zwangerschap na niertransplantatie
Laatste update, 26 juni 2025Door afweeronderdrukkende medicijnen lopen vrouwen meer risico op problemen tijdens de zwangerschap. Praat daarom met de nefroloog over je kinderwens voordat je gaat proberen zwanger te worden.
Zwangerschap na een niertransplantatie is goed mogelijk. Het is wel belangrijk je kinderwens op tijd met de nefroloog te bespreken. Zo kunnen jullie samen een zwangerschap goed voorbereiden.
Wacht 1 jaar met zwangerschap
Vrouwen met een donornier krijgen het advies om te wachten met een zwangerschap tot minstens 1 jaar na de niertransplantatie, omdat:
- Het duurt vaak een tijdje voor de nieuwe nier goed werkt en helemaal stabiel is.
- Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de operatie.
- Je moet misschien overstappen op andere medicijnen als je zwanger wilt worden. Het is veiliger om dit pas 1 jaar na de transplantatie te doen.
Risico's van een zwangerschap na niertransplantatie
Er zijn risico’s voor moeder en kind, zoals:
- hoge bloeddruk
- bloedarmoede
- groeiachterstand
- verminderde werking van donornier
Door je goed voor te bereiden op de zwangerschap, houd je het risico zo klein mogelijk. Bepaalde problemen kunnen zelfs voorkomen worden.
Zwangerschap en medicijnen tegen afstoting
Na de niertransplantatie gebruik je medicijnen tegen afstoting. Sommige van deze medicijnen kun je beter niet gebruiken als je zwanger wilt worden, al zwanger bent of een kinderwens hebt. Dit geldt voor vrouwen en mannen. Vaak is het wel mogelijk om andere medicijnen te krijgen of de dosis aan te passen.
- Sommige medicijnen kunnen het ongeboren kind beschadigen.
- Sommige medicijnen kun je niet gebruiken als je borstvoeding wilt geven.
- Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op vruchtbaarheid en kwaliteit van sperma.
Wil je een kind? Mogelijk moet je je medicijnen aanpassen.
Voorbereiding op zwangerschap in UMC
Vertel je nefroloog op tijd dat je een kinderwens hebt. Als je een donornier hebt, stuurt de arts jouw meestal door naar een umc. Daar krijgen je partner en jij een gesprek met een nefroloog en een gynaecoloog. Bij mannelijke nierpatiënten is het gesprek alleen met de nefroloog. Dit gesprek wordt ook wel preconceptionele counseling genoemd.
Het is belangrijk dat dit gesprek ruim van tevoren plaatsvindt. In ieder geval 6 tot 12 maanden voor je gaat proberen zwanger te worden. Er is dan nog genoeg tijd om extra onderzoek te doen en de medicijnen aan te passen. Als dat nodig is natuurlijk. Zo nodig kan er ook erfelijkheidsonderzoek gedaan worden.
Lees waarom je een kinderwens tijdig moet bespreken.
Bevalling na niertransplantatie
Veel vrouwen zijn bang dat de donornier beschadigd raakt tijdens de bevalling. Dat is niet het geval. Een donornier zit niet in de weg voor het ongeboren kindje en meestal ook niet tijdens de bevalling. Soms gebeurt het dat een kindje niet goed kan indalen vanwege de nier. Dan is een keizersnede nodig.
Krijg je een keizersnede? Bij het openen van de buik houdt de gynaecoloog natuurlijk rekening met de donornier. De gynaecoloog zorgt ervoor dat de nier en de urineleiders niet beschadigd raken.
Bekijk de richtlijn 'Kinderwens en zwangerschap bij nierziekten' (2021). Hierin staat precies beschreven welke zorg nierpatiënten kunnen en mogen verwachten rond de zwangerschap. Houdt er rekening mee dat de richtlijn is geschreven voor zorgverleners en veel vaktaal bevat.