Misschien voel je je nog steeds erg moe, waardoor werken niet lukt. Misschien heb je last van andere blijvende klachten. Het resultaat van een niertransplantatie verschilt per persoon. Ook je leeftijd en eventuele andere aandoeningen spelen een rol.
Werken en studeren na transplantatie
Laatste update, 26 juni 2025Na een geslaagde transplantatie heb je tijd nodig om je leven opnieuw in te richten. De meeste mensen kunnen na de transplantatie weer een vrijwel normaal leven leiden. Voor sommigen gelden beperkingen.
Werken na een niertransplantatie
Als je je goed voelt, kun je na de transplantatie weer aan het werk gaan. Maar het verschilt per persoon of werken nog mogelijk is. De maatschappelijk werker kan je op weg helpen. Hij of zij is ook goed op de hoogte van de verschillende regelingen waarmee jij te maken kunt krijgen:
in vaste dienst en korter dan 2 jaar ziek
Dan kun je weer aan de slag bij dezelfde werkgever. Jouw werkgever is verplicht om samen met jou te werken aan een snelle re-integratie.
WIA- of WAO-uitkering voor de transplantatie
Dan ben jij verplicht om aan het UWV te melden dat je getransplanteerd bent. Het UWV roept jou dan op voor een herkeuring. De kans bestaat dat je geheel of gedeeltelijk arbeidsgeschikt wordt verklaard. Vanaf dat moment moet je solliciteren.
WW-uitkering voor de transplantatie
Van tevoren moet je bij het UWV melden dat je een operatie krigt. Je krijgt dan tijdelijk een Ziektewet-uitkering. Na een week of 8 heb je een afspraak bij het UWV. Je bespreekt dan jouw mogelijkheden om weer aan het werk te gaan.
bijstandsuitkering voor de transplantatie
Na de transplantatie krijg je te maken met het re-integratiebeleid van de gemeente. Het precieze beleid verschilt per gemeente. Meestal geldt een sollicitatieplicht.
Voor informatie die aansluit bij jouw persoonlijke situatie kun je terecht bij het steun- en adviespunt (STAP) van Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN). Je kunt ook hulp vragen aan de maatschappelijk werker van het transplantatiecentrum.
Heb je informatie of juridisch advies nodig over werk, inkomen of bijvoorbeeld nierziekte in jouw gezin? Of heb je praktische of financiële hulp nodig? Neem contact op met ons Steun- en adviespunt (STAP).
Studie en opleiding na niertransplantatie
Studeerde je in de periode voor de transplantatie? Na de transplantatie kun je jouw studie weer oppakken. Of starten met een opleiding.
Bespreek jouw persoonlijke situatie met de studiebegeleider of loopbaanbegeleider van de opleiding. Die kan jou helpen bij het maken van keuzen. Ook het steun- en adviespunt van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) kan jou informeren.
Wissel ervaringen uit
Benieuwd hoe anderen het leven weer oppakken na de niertransplantatie? Stel je vragen en deel jouw ervaringen in een groepsgesprek in onze community.
Download het gratis e-book van het LUMC Transplantatiecentrum met praktische tips voor het dagelijks leven.
Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.
Frederike Bemelman, nefroloog, klinisch immunoloog
Gerben van den Bosch, medisch maatschappelijk werker
Leonie Mol, dialyseverpleegkundige