Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Bewegen en sporten na transplantatie

Laatste update, 26 juni 2025

Na een niertransplantatie is lichaamsbeweging extra belangrijk. Het draagt bij aan behoud van de nieuwe nier.

Beweeg na een transplantatie het liefst iedere dag. Probeer in ieder geval 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Je kunt bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Meer bewegen en intensiever bewegen is nog beter. Dat geeft extra gezondheidsvoordeel.

Probeer bewegen langzaam op te bouwen. Luister naar je lichaam. Na een tijdje kun je meer gaan bewegen. En ook beginnen met sporten. Een fysiotherapeut kan je hierbij begeleiden. De fysiotherapeut helpt je je eigen grenzen te leren kennen. Je beweegt dan op een veilige en verantwoorde manier. Zo krijg je weer vertrouwen in je lichaam.

Tips voor sporten na een transplantatie

Houd bij het sporten rekening met de volgende zaken.

  • Vermijd contactsporten, zoals rugby, judo, karate en taekwondo. De getransplanteerde nier zit minder diep in je lichaam dan je eigen nieren, en is daarom kwetsbaarder. Voetballen of andere teamsporten kunnen wel. Je kunt daarbij wel een beschermende niergordel (ook wel: nierbeschermer) dragen.
  • Vertel je trainer of begeleider dat je getransplanteerd bent. Die kan daar dan rekening mee houden. Stelt de trainer vragen die je niet kunt beantwoorden? Overleg dan met de nefroloog.
  • Na de transplantatie moet je medicijnen tegen afstoting slikken. Deze medicijnen verminderen de weerstand. Overdrijf het sporten daarom niet. Wanneer u sport als hobby hebt of als u sport om in een goede conditie te blijven, is er niets aan de hand. Maar als u op een hoog niveau wilt sporten, is het beter om eerst met de arts te overleggen. Je hebt dan deskundige begeleiding nodig. Voor trainingen en advies kun je ook terecht bij Stichting Sport en Transplantatie.
  • Ga niet sporten als je je niet goed voelt of als je koorts hebt. Wacht een paar dagen totdat je weer hersteld bent en pak de training dan weer op.
  • Stop met sporten als je je duizelig voelt of licht in het hoofd voelt. Of als je pijn op de borst of in de nek of armen hebt. Neem dan contact op met de arts.

World Transplant Games

Eens per 2 jaar zijn de World Transplant Games. Dit is een internationaal toernooi voor sporters die getransplanteerd zijn. Er nemen zo’n 50 landen aan deel. Om mee te kunnen doen moet de transplantatie minstens een jaar geleden zijn. Ook mag je geen last hebben van complicaties (bijkomende problemen) of afstotingsverschijnselen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting Sport en Transplantatie. Deze organisatie regelt de Nederlandse deelname.

Waarom is bewegen na transplantatie belangrijk?

Er zijn veel verschillende redenen om meer te gaan bewegen.

  • goed voor hart en bloedvaten
    Door de nierschade en de behandeling ervan heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Bewegen is juist goed voor je hart en bloedvaten. Daarmee kun je je hart en bloedvaten in een zo goed mogelijke conditie houden.
  • houdt de bloeddruk op peil
    Medicijnen tegen afstoting kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken. Hoge bloeddruk is schadelijk voor jouw nier. Door voldoende te bewegen kun je de bloeddruk onder controle houden.
  • gezond gewicht
    Veel transplantatiepatiënten komen aan in het jaar na de transplantatie. Overgewicht en veel lichaamsvet geven een verhoogd risico op nierschade. En ook op andere ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bewegen helpt je om een gezond gewicht te bereiken en om op een goed gewicht te blijven. Beweging zorgt ook voor een goede balans tussen lichaamsvet en spieren.
  • een gunstiger cholesterolgehalte
    Er zijn 2 soorten cholesterol: een goede en een slechte. Het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) draagt bij aan slagaderverkalking. Het goede cholesterol (HDL-cholesterol) zorgt voor de afvoer van het slechte cholesterol. Wanneer je voldoende beweegt, stijgt de goede cholesterol. Jouw lichaam is dan beter in staat het slechte cholesterol af te voeren.
  • sterkere botten
    Door de medicijnen tegen afstoting kun je te maken krijgen met osteoporose (botontkalking). Dit is een bijwerking van sommige van deze medicijnen. Bewegen en sporten zorgen ervoor dat de botten sterk blijven.
  • meer energie en een betere conditie
    Mensen die regelmatig bewegen, voelen zich over het algemeen beter en energieker, kunnen makkelijker ontspannen en zijn beter bestand tegen stress.
  • betere kwaliteit van leven
    Voldoende lichaamsbeweging draagt dus op allerlei manieren bij aan een gezonder en vitaler lichaam. Wanneer je regelmatig beweegt, verhoogt dit de kwaliteit van leven. Alle dagelijkse dingen gaan makkelijker als je je fit en gezond voelt.

Ga het liefst naar buiten om te bewegen. Je krijgt dan veel daglicht, en dat helpt tegen sombere gevoelens. Daglicht is ook nodig voor vitamine D. Die vitamine helpt om de botten sterk te houden.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Frederike Bemelman, nefroloog, klinisch immunoloog

Gerben van den Bosch, medisch maatschappelijk werker

Leonie Mol, dialyseverpleegkundige

Waarom werken we samen met deskundigen?