Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Solliciteren met een nieraandoening

Laatste update, 12 juni 2025

Werk zoeken kan lastig zijn als je een nieraandoening hebt. Hoe vind je een baan die past bij jouw beperkingen? En hoe pak je het aan in een sollicitatiegesprek? Vertel je wel of niet over de nierschade?

In het kort

  • Bij een sollicitatie hoef je niet te melden dat je een nieraandoening hebt. De werkgever mag daar ook niet naar vragen.
  • Je moet het wel melden als jouw nieraandoening gevolgen heeft voor de baan. Bijvoorbeeld als je minder uren kunt werken dan gevraagd.
  • Denk er van tevoren goed over na hoe je werk en ziekte met elkaar wilt combineren.
  • De overheid wil dat werkgevers meer mensen met een chronische ziekte aannemen. Er zijn verschillende regelingen om dat aan te moedigen. Misschien kan jouw werkgever daar gebruik van maken.

Denk er voor je gaat solliciteren goed over na of een baan bij jouw past. Misschien zorgt jouw aandoening in de praktijk voor problemen. Bijvoorbeeld als je bepaalde taken niet kunt uitvoeren, of als je niet het gewenste aantal uren kunt werken. Dat is lastig voor de werkgever, maar voor jezelf is het nog veel moeilijker. Als je besluit om toch te solliciteren, kun je er alvast over nadenken hoe jij hier in de praktijk mee om wilt gaan.

Nierschade melden bij sollicitatie?

Je hoeft in een sollicitatiebrief of -gesprek niet te melden dat je een nieraandoening hebt. Dit is niet verplicht. De werkgever mag ook niet naar jouw gezondheid of jouw ziekteverleden vragen. Dat staat in de Wet op de medische keuring.

Je mag natuurlijk wel vertellen dat je een nieraandoening hebt. Misschien voel jij je daar juist beter bij. Jij beslist zelf hoe je hiermee omgaat.

Gevolgen voor de baan? Wel melden!

Je bent wel verplicht om het te melden als er belemmeringen zijn, en je daardoor de functie niet goed kunt uitoefenen. Bijvoorbeeld als je bepaalde taken niet kunt uitvoeren, of als er aangepaste werktijden nodig zijn. Het algemene advies is om dit zo laat mogelijk in de sollicitatieprocedure te doen. Je kunt de werkgever er dan eerst van overtuigen dat jij een goede kandidaat bent. Je hebt meer tijd om te benadrukken wat jouw kwaliteiten zijn. Vertel de werkgever over de mogelijke problemen voordat je het arbeidscontract tekent. Vertel er gelijk bij hoe jij de problemen in de praktijk gaat oplossen. Zo laat je de werkgever zien dat jij een goed beeld van jezelf en het werk hebt.

Medische keuring

Een medische keuring bij het solliciteren is alleen toegestaan als de baan gezondheidsrisico's oplevert (voor jezelf of voor anderen). Je wordt bijvoorbeeld gekeurd als je solliciteert als duiker, vrachtwagenchauffeur of politieagent. In de vacature moet al vermeld staan dat er een medische keuring gaat plaatsvinden.

Solliciteren met een arbeidsbeperking

Solliciteer je vanuit een uitkering en heb je een arbeidsbeperking? Dan kan een werkgever er voordeel bij hebben als hij of zij jou in dienst neemt. Er zijn verschillende regelingen voor werkgevers. Zo heeft de werkgever misschien een loonkostenvoordeel. Ook kan de werkgever misschien gebruikmaken van de no-risk polis. Het UWV bepaalt of de no-risk polis voor jou geldt.

Het is handig als je weet wat deze regelingen inhouden. Je kunt de werkgever er dan op wijzen als je gaat solliciteren. Zo laat jij zien dat je meedenkt met de werkgever.

Verder hebben werkgevers met de overheid afgesproken dat ze meer banen gaan aanbieden aan mensen met een chronische ziekte of handicap. Dit heet de banenafspraak. De banen zijn bedoeld voor mensen die door een ziekte of handicap niet het minimumloon kunnen verdienen. In het Doelgroepenregister staan mensen die onder de banenafspraak vallen.

Hulp voor jongeren bij het solliciteren

Er zijn verschillende organisaties die jongeren met een chronische ziekte begeleiden op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld de Bart de Graaff Foundation en Emma at Work.

Vragen over solliciteren met nierschade?

Heb je vragen over solliciteren en werken met nierschade? Ben jij benieuwd of je hulp kunt krijgen bij het solliciteren? Of voor welke regelingen jij in aanmerking komt? Voor een persoonlijk advies kun je terecht bij STAP. Dit is het Steun- en adviespunt van de Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en de Nierstichting. Bij STAP werken sociaal raadslieden. Het advies is gratis.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Niki van Daal, medisch maatschappelijk werker

Pieter Fluit, advocaat arbeids- en socialezekerheidsrecht

Lieke van Heel, medisch maatschappelijk werker

Hetty Vestjens, medisch maatschappelijk werker

Jeannette van Zee, senior adviseur patiëntbelang Patiëntenfederatie

Sabah Ziani, sociaal raadsvrouw STAP

Waarom werken we samen met deskundigen?