Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Dieet in de ramadan

Laatste update, 14 juli 2025

Doe je mee aan de ramadan? Dat kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid als je nierpatiënt bent. Of als je getransplanteerd bent. Overleg met de arts en andere zorgverleners.

Moslims zijn vanwege hun geloof verplicht om mee te doen aan de ramadan. Een belangrijk onderdeel van de ramadan is het vasten. Eten en drinken is alleen toegestaan tussen zonsondergang en zonsopgang.

Sommige mensen hoeven niet te vasten. De Koran geeft ook aan dat niet iedereen aan het vasten mee hoeft te doen. Bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte die een paar keer per dag medicijnen moeten gebruiken. Zij hoeven de vastenperiode later ook niet in te halen. In plaats hiervan moeten zij geld of eten geven aan armen en behoeftigen voor elke dag dat ze niet vasten.

Nierpatiënten hoeven niet te vasten

Als nierpatiënt hoef je niet te vasten tijdens de ramadan. Je hebt een chronische ziekte en gebruikt iedere dag medicijnen die door de arts zijn voorgeschreven. Ook mensen met een transplantatienier zijn vrijgesteld van het vasten. Na een transplantatie is het erg belangrijk dat je de medicijnen tegen afstoting op vaste tijden inneemt. Vasten is dan niet goed mogelijk.

Is het voor jou toch heel belangrijk om mee te doen aan de ramadan? Overleg dan met de arts. Het vasten kan een risico voor je gezondheid opleveren. Met de arts kun je bespreken hoe je dat risico zo klein mogelijk kunt maken. Probeer hier ruim van tevoren al over te praten, dus voordat de ramadan begint. Hieronder vind je enkele tips voor als je toch wilt vasten.

Eten en drinken tijdens de ramadan

Als je wel meedoet aan de ramadan, eet en drink je op andere momenten dan normaal. Ook slaap je misschien minder dan anders. Je lichaam moet wennen aan deze veranderingen. Het is mogelijk dat bepaalde klachten verergeren. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en misselijkheid.

Deze klachten kunnen het gevolg zijn van uitdroging. Zeker als je ook plastabletten gebruikt, kan dit voorkomen. Drink voldoende tussen zonsondergang en zonsopgang. Je lichaam heeft zo’n 1,5 tot 2 liter per dag nodig. Drink het liefst water of thee zonder suiker.

  • Dialyseer je en heb je een vochtbeperking? Overleg dan met de diëtist hoe je het vocht het beste over de nacht kunt verdelen.
  • Heb je last van niersteenvorming? Het risico op nieuwe nierstenen wordt iets groter als je lange perioden niet drinkt. Het is dan extra belangrijk dat je de dieetadviezen om nieuwe nierstenen te voorkomen zo goed mogelijk opvolgt.

Zorg er verder voor dat je niet te veel of te vet eet tussen zonsondergang en zonsopgang. Voor je lichaam is het zwaar als het ineens een grote, zware maaltijd moet verwerken. Verder is het belangrijk dat je de eiwitten in de voeding goed over de nacht verdeelt. Eet dus geen grote porties met veel eiwit in 1 keer. Voor je nieren is het dan moeilijk om de afvalstoffen uit te scheiden.

Dadels

Dadels horen bij de ramadan. Houd er wel rekening mee dat dadels veel kalium bevatten. Eet dus niet te veel dadels als je een kaliumbeperkt dieet hebt.

Nierschade én diabetes?

Door het vasten kunnen er bij diabetes grote schommelingen in de bloedglucose ontstaan. Overleg met de arts of diëtist hoe en wat je het beste kunt eten. Spuit je insuline voor je diabetes? Dan is een aanpassing van de dosis nodig. De arts stelt ook een nieuw schema voor je op, zodat je weet op welke momenten je de insuline kunt gebruiken. Controleer zelf ook regelmatig jouw bloedglucose.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Harald Brulez, nefroloog

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?