De volgende 5 regels vormen de basis voor gezonde voeding.
- Eet gevarieerd
- Eet niet te veel, maar ook niet te weinig
- Eet minder verzadigd vet
- Eet veel groente, fruit en brood
- Eet veilig, en ook duurzaam
Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.
Gezond eten is belangrijk bij nierschade. Met gezonde voeding krijgt je lichaam alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Gezond eten helpt je lichaam in een goede conditie te houden.
De volgende 5 regels vormen de basis voor gezonde voeding.
Er bestaat niet 1 voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen in voldoende mate bevat. Variatie is belangrijk. Door elke dag iets anders te kiezen, krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.
In de praktijk kun je hiervoor de Schijf van Vijf aanhouden. Dat betekent dat je dagelijks eet uit de volgende 5 groepen.
Varieer binnen de groepen: kies iedere dag voor iets anders. De ene dag eet je bijvoorbeeld vis, de volgende dag vlees of een ei. Denk ook aan het afwisselen van verschillende soorten groenten en fruit en aan variatie in broodbeleg.
De hoeveelheid energie (het aantal calorieën) in de voeding moet in balans zijn met de hoeveelheid energie die je verbruikt. Dit heet de energiebalans. Iemand die zwaar lichamelijk werk verricht, heeft meer energie (calorieën) nodig dan iemand die een zittend beroep heeft.
Een goede energiebalans zorgt voor een gezond gewicht. Als je te veel eet, word je te zwaar. Als je te weinig eet, kun je te veel gewicht verliezen. Zowel overgewicht als ondergewicht is slecht voor de gezondheid. Het is dus belangrijk dat je niet te veel, maar ook niet te weinig eet.
Hoeveel calorieën je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van hoeveel je beweegt. Zorg ervoor dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt. Bewegen zorgt ervoor dat je fit blijft en heeft veel positieve effecten op de gezondheid. Het helpt ook als je wilt afvallen of als je je lichaamsgewicht op peil wilt houden.
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed. Daardoor wordt het risico op hart- en vaatziekten groter. Kies liever voor onverzadigd vet. Dat heeft juist een gunstige invloed op het lichaam. Het verlaagt de kans op vaatvernauwing. Je kunt dit als volgt onthouden: verzadigd = verkeerd, onverzadigd = oké.
Dit advies is een punt van aandacht voor mensen met nierschade. Door de nierschade is het risico op hart- en vaatziekten namelijk al groter. Mensen met een nierziekte hebben vaak hoge bloeddruk en een verhoogd vetgehalte in het bloed. Door producten met onverzadigd vet te kiezen, houd je het risico op hart- en vaatziekten zo klein mogelijk.
Groente en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen en weinig calorieën. Ook geven groente en fruit een verzadigd gevoel, zorgen ze voor een goede stoelgang en zijn ze belangrijk voor de regulatie van de bloeddruk. Ze mogen niet ontbreken in het dagmenu. Eet dagelijks ten minste 250 gram groente en 2 porties (200 gram) fruit. Zorg voor afwisseling in groente- en fruitsoorten. Elke soort bevat namelijk andere nuttige voedingsstoffen.
Brood levert koolhydraten, een belangrijke brandstof voor het lichaam. Kies volkorenbrood, dit bevat meer vezels. Vezels dragen bij aan een goede werking van de darmen en verlagen het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.
Via de voeding kun je een voedselinfectie oplopen. Door je nieraandoening ben je hier extra gevoelig voor en kan een infectie ernstiger verlopen. Let op de houdbaarheid bij het boodschappen doen, en werk hygiënisch in de keuken. Een voedselinfectie is met een aantal eenvoudige maatregelen te voorkomen.
Op de website van het Voedingscentrum staan nog meer tips tegen voedselinfectie.
Bij chronische nierschade worden soms medicijnen voorgeschreven die de afweer onderdrukken. Dat gebeurt onder andere na transplantatie. Door de medicijnen is de kans op een infectie groter. Je krijgt extra adviezen om infecties te voorkomen.
Het produceren van eten en drinken heeft veel invloed op het milieu. Door duurzaam te eten kun je bijdragen aan een beter milieu. Duurzaam eten betekent onder meer:
Door duurzaam te eten, eet je meteen ook gezonder.
Bekijk de informatie van het Voedingscentrum over duurzame voeding: duurzaam eten in 7 stappen.
Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.
Annita Broers, diëtist nierziekten
Inez Jans, diëtist nierziekten
Asja Vermeulen, diëtist nierziekten