Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Hulpmiddelen bij voeding en dieet

Laatste update, 10 juli 2025

Wil je gezond gaan eten om je nieren te beschermen? Of moet je een dieet volgen? De hulpmiddelen en tips op deze pagina kunnen je hierbij helpen.

Analysetabel voedingsmiddelen

De Analysetabel voedingsmiddelen is een lijst met veel verschillende producten. Achter ieder product staat vermeld hoeveel zout, natrium, eiwit, fosfaat, kalium en koolhydraten er in een portie zitten. De hoeveelheden komen van de fabrikant of van de verpakking.

Gebruik de tabel om producten te kiezen die passen bij je dieet. De tabel maakt het ook makkelijker te variëren.

Etiketten lezen voor nierpatiënten

Op het etiket van een product staat informatie over de voedingswaarde en ingrediënten. Bijvoorbeeld hoeveel zout en vet er in het product zit. Zo kan ook een etiket je helpen om gezond te eten. Vergelijk etiketten met elkaar en kies voor het gezondste product.

Voorbeeld etiket
Voorbeeld etiket

Voor nierpatiënten zijn vooral de voedingsstoffen zout (natrium), eiwit, fosfaat en kalium belangrijk. Een paar tips waar je op moet letten als je hiernaar kijkt op een etiket:

zout en etiket lezen

  • Bijna alle producten bevatten van nature een beetje zout. Bij de ingrediënten kun je zien of er extra zout is toegevoegd. Bij de voedingswaarde kun je zien hoeveel zout het product in totaal bevat. 
  • Let op verschillende soorten zout: keukenzout, selderijzout, knoflookzout, uienzout, Himalayazout of zeezout. Deze bevatten net zoveel zout als gewoon keukenzout.
  • In zout zit natrium. Dat is de stof waar het om gaat als je het advies krijgt om minder zout te eten. Natrium kan ook in een andere vorm aanwezig zijn in een product. Bijvoorbeeld als natriumwaterstofcarbonaat (bakpoeder), mononatriumglutamaat (ook wel: E621, Chinees zout of ve-tsin), natriumbezoaat (conserveermiddel) en natriumfosfaten (stabilisator). Kijk hier ook mee uit. Je mag niet meer dan 2,4 gram natrium per dag.

eiwit en etiket lezen

Veel producten bevatten van nature eiwit. Bij de ingrediënten kun je zien of er extra eiwitten zijn toegevoegd. Daarbij staat dan ook vermeld wat de bron van de eiwitten is. Er staat dan bijvoorbeeld: tarwe-eiwit, soja of hydrolysaat. Bij de voedingswaarde kun je zien hoeveel eiwit het product in totaal bevat.

fosfaat en etiket lezen

Veel producten bevatten van nature fosfaat. Bij de ingrediënten kun je zien of er nog extra fosfaat is toegevoegd. Dat is dan in de vorm van E-nummers. Dit zijn hulpstoffen om de smaak, kleur, luchtigheid en houdbaarheid van levensmiddelen te verbeteren. De volgende E-nummers bevatten fosfaat:

  • E101 (ii)
  • E338 t/m E341
  • E343
  • E442
  • E450 t/m 452
  • E541
  • E626 t/m E630
  • E1410
  • E1412 t/m E1414
  • E1442

Soms vermeldt de fabrikant de stofnaam in plaats van het nummer. In de stofnaam staat altijd het woord ‘fosfaat’ of ‘fosfor.

kalium en etiket lezen

Veel producten bevatten van nature kalium. Bij de ingrediënten kun je zien of er nog extra kalium is toegevoegd. Dat is dan meestal in de vorm van E508 (ook wel: kaliumchloride of dieetzout). Dit is een smaakversterker.

Apps voor nierpatiënten

Veel nierpatiënten gebruiken de Isala Voeding App of de Mijn Eetmeter App. Je vult in wat je hebt gegeten. De app rekent uit hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnen hebt gekregen. Beide apps zijn gratis.

Andere apps zijn King of Foodland en het FosFaatSpel. Via deze apps leer je spelenderwijs over je dieet. Deze apps zijn speciaal voor nierpatiënten ontwikkeld.

Betrouwbare informatie over gezonde voeding

'Zien Weten Eten' is een serie informatieve boekjes. Ieder boekje toont foto’s van veelgebruikte gerechten, snacks en dranken. Daarbij staat dan hoeveel zout, vet, kilocalorieën/koolhydraten of eiwit/fosfaat er in een portie zit.

De brochure ‘Eten en drinken als je nieren niet goed meer werken’ is een korte versie van de informatie op nieren.nl.

Betrouwbare algemene informatie over gezond eten vind je ook op de websites van het Voedingscentrum en Thuisarts.nl

Hulp van een diëtist

Bij het aanpassen van de voeding bij chronische nierschade kun je hulp krijgen van een diëtist. Die houdt rekening met je eetgewoonten en je persoonlijke omstandigheden.

Weet je niet goed hoe je gezonder kunt gaan eten? Met vragen kun je terecht bij de huisarts of praktijkondersteuner. Die geeft uitleg over gezonde voeding. Mogelijk verwijst de huisarts je door naar een diëtist. Het kan ook zijn dat de nefroloog je doorstuurt naar een diëtist. Wanneer dit gebeurt, hangt af van jouw persoonlijke situatie. 

De kosten voor de diëtist krijg je geheel of gedeeltelijk vergoed via de zorgverzekering.

Het is mogelijk om direct een vraag te stellen aan een diëtist. De diëtisten die hieraan meewerken zijn gespecialiseerd in voeding en dieet bij nierschade. Zij beschikken over veel kennis en ervaring, en werken als professional in een ziekenhuis.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Annita Broers, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?