Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Hulp van de diëtist

Laatste update, 8 juli 2025

Bij het aanpassen van de voeding bij chronische nierschade kun je hulp krijgen van een diëtist. Die houdt rekening met je eetgewoonten en je persoonlijke omstandigheden.

Het kan lastig zijn om anders te gaan eten dan u gewend bent. Je moet steeds nadenken over wat je gaat eten, en hoe je dat smakelijk kunt klaarmaken. Boodschappen doen kost ineens veel meer tijd, omdat je steeds opnieuw bezig bent met keuzes maken.

De meeste mensen wennen na verloop van tijd wel aan het nieuwe voedingspatroon. Zij eten nog steeds met plezier. Het is niet voor iedereen zo makkelijk. Als je moeite hebt met het aanpassen van uw voeding, kun je ondersteuning krijgen.

Hulp bij gezond eten

Weet je niet goed hoe je gezonder kunt gaan eten? Met vragen kun je terecht bij de huisarts of praktijkondersteuner. Die geeft verdere uitleg over gezonde voeding. Voor extra begeleiding kan de huisarts je doorverwijzen naar een diëtist. Dit is een eerstelijns diëtist. Die helpt jou om stapje voor stapje je voedingspatroon aan te passen.

Hulp bij dieet

Is er meer nodig dan alleen gezond eten en ga je een speciaal nierdieet volgen? Dan is hulp van een diëtist helemaal aan te raden. Het is mogelijk dat je een verwijzing krijgt naar een ‘gewone’ (eerstelijns) diëtist of naar een diëtist nierziekten. Die laatste heet ook wel tweedelijns diëtist.

De diëtist nierziekten is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met nieraandoeningen. Deze gespecialiseerde diëtisten werken meestal in het ziekenhuis of dialysecentrum. Voor hulp van een diëtist nierziekten heb je een verwijzing nodig van de nefroloog of een andere specialist van het ziekenhuis of dialysecentrum.

De diëtist helpt je om de beperkingen in je dieet vol te houden. Je krijgt adviezen en andere ondersteuning die zijn afgestemd op je eetgewoonten en persoonlijke omstandigheden. De diëtist let er ook op of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo werk je samen aan een persoonlijk dieetadvies.

Verwijzing naar een diëtist?

Wanneer verwijst de nefroloog naar de eerstelijns diëtist en wanneer naar de diëtist nierziekten? Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. De nefroloog let onder meer op het risico dat jouw situatie nog verder verslechtert. Hij of zij kijkt naar je bloedwaarden en bijkomende problemen (complicaties). Bij het verwijzen zijn er ook verschillen per ziekenhuis of dialysecentrum.

Heb je geen verwijzing naar een diëtist nierziekten gekregen, maar denk je dat dat wel nodig is? Bespreek dit dan met je nefroloog.

Waar vind je een diëtist?

Bij beginnende nierschade is het vooral belangrijk om gezond te eten, minder zout te eten en een gezond gewicht te krijgen. Daarbij kun je eventueel hulp krijgen van een eerstelijns diëtist. De huisarts of de nefroloog kan jou doorverwijzen. Vaak is een eerstelijns diëtist verbonden aan een huisartsenpraktijk.

Moet je een speciaal nierdieet gaan volgen? Dan kan de nefroloog jou ook doorverwijzen naar een diëtist nierziekten. Die is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met nieraandoeningen. Diëtisten nierziekten werken meestal in het ziekenhuis of bij het dialysecentrum.

Het Kwaliteitsregister Paramedici zorgt voor de kwaliteitsregistratie van diëtisten. Diëtisten moeten dan laten zien dat zij aan bepaalde kwaliteitseisen kunnen voldoen rond kennis en ervaring. Daarbij heeft de Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN) aanvullende kwaliteitseisen opgesteld voor de diëtisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van nierziekten. Deze eisen zijn nog strenger dan voor andere diëtisten. Diëtisten die hieraan voldoen zijn in dit register opgenomen. Net startende diëtisten kunnen op z’n vroegst na 1 jaar in het register worden opgenomen. Deze registratie is niet verplicht en niet iedereen zal kunnen voldoen aan de eisen.

Op de website van Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN) vind je een register met diëtisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van nierziekten. Diëtisten die in dit register zijn opgenomen, voldoen aan strenge kwaliteitseisen.

Vergoeding voor hulp van de diëtist

De kosten voor de diëtist krijg je geheel of gedeeltelijk vergoed via de zorgverzekering.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Annita Broers, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?