Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Verzuring van het bloed

Laatste update, 12 juni 2025

Beschadigde nieren kunnen niet goed zure stoffen uit het bloed te filteren. Dan verzuurt het bloed. Dit heet metabole acidose.

In het kort

  • De nieren zorgen dat het bloed een goede zuurgraad heeft.
  • Dit doen ze door zure en niet-zure stoffen uit het bloed te halen.
  • Als de nieren niet goed werken, kan het bloed te zuur worden.
  • Door verzuring van het bloed kun je je moe en misselijk voelen.
  • Het middel natriumbicarbonaat en een eiwitbeperkt dieet kunnen helpen.

Het bloed heeft een bepaalde zuurgraad (ook wel: pH). Die wordt bepaald door stoffen in het bloed. Het gaat om zure en basische stoffen. De basische stoffen neutraliseren de zure stoffen. Het lichaam streeft ernaar om de pH-waarde van het bloed tussen 7,35 en 7,45 te houden.

Nieren houden het evenwicht in stand. Ze zorgen ervoor dat de zuurgraad stabiel blijft. Maar beschadigde nieren kunnen dat niet goed meer. Dan kan verzuring (acidose) ontstaan.

Wat merk je als je bloed verzuurt?

Door verzuring van het bloed kun je allerlei klachten krijgen. Bijvoorbeeld:

  • vermoeidheid
  • gebrek aan energie
  • misselijkheid

Door verzuring zelf ontstaan weer andere problemen, zoals versnelde botontkalking, spierzwakte en kortademigheid.

Zuurgraad in bloed meten

De arts meet de zuurgraad van het bloed door de hoeveelheid bicarbonaat in het bloed te meten. Bicarbonaat is een basische stof. Hoe minder bicarbonaat, hoe zuurder het bloed.

Behandeling van zuur bloed

  • medicijnen tegen verzuring van het bloed
    tegen de verzuring krijg je het middel natriumbicarbonaat. Dit is een basische stof. Het neutraliseert de zure stoffen in het bloed.

  • minder eiwit eten
    het kan ook helpen om een eiwitbeperkt dieet te hebben. Eiwitten bestaan namelijk uit aminozuren. Door veel eiwitten te eten, komt er dus meer zuur in het bloed. Je krijgt begeleiding van een diëtist als je op de hoeveelheid eiwitten in je voeding moet gaan letten.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Job Huussen, nefroloog

Frans van Ittersum, nefroloog

Paul van der Boog, nefroloog

Gerjan Navis, internist-nefroloog

Neelke van der Weerd, internist-nefroloog

Richtlijn Ontwikkelaars,

Waarom werken we samen met deskundigen?