Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Eiwit en voeding

Laatste update, 12 juni 2025

Eiwit is een belangrijke voedingsstof. Bij de vertering van eiwit ontstaan afvalstoffen. Als de nieren niet goed meer werken, hopen deze afvalstoffen op in het bloed.

In het kort

  • Bij de vertering van eiwit uit de voeding ontstaat ureum. 
  • Als je nieren niet goed werken, blijft er te veel ureum achter. 
  • Daardoor kunnen klachten ontstaan, zoals moeheid, jeuk, hoofdpijn, misselijkheid en braken.
  • Sommige nierpatiënten volgen daarom een eiwitbeperkt dieet. Maar het is wel belangrijk om voldoende eiwit binnen te krijgen.
  • Sommige nierpatiënten hebben juist extra eiwit nodig.

Het lichaam heeft eiwit nodig als bouwstof. Het vormt de bouwsteen voor al onze lichaamscellen, bijvoorbeeld voor spieren, organen, botten, zenuwen en bloed. Het lichaam kan geen reservevoorraad van eiwit aanleggen. Daarom heb je dagelijks eiwit nodig. 

Wat doet eiwit met je lichaam?

Bij de vertering van eiwit uit de voeding ontstaan afvalstoffen, waaronder ureum. De nieren halen deze afvalstoffen uit het bloed. Daarna plas je ze uit. Als de nieren niet meer goed werken, blijft er te veel ureum in het lichaam achter. Daardoor kunnen klachten ontstaan, zoals moeheid, jeuk, hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Minder eiwit eten helpt om deze klachten te voorkomen. De meeste mensen hoeven pas op eiwit in de voeding te gaan letten als de nieren voor 30 % of minder werken. Het is wel belangrijk dat je voldoende eiwit binnenkrijgt. Niet te veel en niet te weinig eiwit dus. Een arts of diëtist kan hierbij helpen.

Het is ook belangrijk dat de voeding voldoende energie (calorieën) levert. Energie is nodig om eiwit te kunnen gebruiken als bouwstof voor de lichaamscellen. Als er te weinig energie in de voeding zit, gaat het lichaam eiwit als brandstof gebruiken.

Hoeveel eiwit heb je nodig?

De diëtist geeft aan hoeveel eiwit je nodig hebt. Dit hangt af van je lichaamsgewicht en je lengte. Iemand die lang en gespierd is, heeft meer lichaamscellen en heeft dus ook meer eiwit nodig.

De diëtist gaat uit van een gezond lichaamsgewicht. Dat is het gewicht dat past bij je lengte, geslacht en leeftijd. Als je te zwaar bent, krijg je dus een afwijkend advies. Bij ondergewicht is dat ook zo.

Het algemene advies is om dagelijks 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht te eten. Iemand van 80 kilo mag dus per dag 80 x 0,8 = 64 gram eiwit eten. Dit advies geldt voor bijna alle Nederlanders. Ook voor de meeste mensen met nierschade.

Bijna iedereen in Nederland is gewend om per dag meer eiwit te eten. Daarom voelt het algemene advies voor veel mensen toch als een dieet. Het wordt wel een eiwitbeperkt dieet genoemd.

Eiwitrijk dieet voor sommige nierpatiënten

Sommige nierpatiënten hebben juist extra veel eiwit nodig. Dit geldt onder meer voor mensen die dialyseren en voor patiënten die ondervoed zijn of ondervoed kunnen raken.

dialyse

Mensen die dialyseren hebben meer eiwit nodig: dagelijks 1 tot 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 80 kilo mag dan dus 80 tot 100 gram eiwit per dag eten.

Tijdens de dialyse verbruikt het lichaam meer eiwit, omdat het om een zware lichamelijke inspanning gaat. Ook gaat bij de dialyse eiwit verloren.

70 jaar of ouder

Mensen van 70 jaar of ouder krijgen vaak het advies om meer eiwit te gebruiken.

vegetarisch of veganistisch eten

Mensen die vegetarisch of veganistisch eten hebben meer eiwit nodig. Vegetariërs hebben 20% meer eiwit nodig, veganisten 30% meer. Dit komt doordat de kwaliteit van plantaardig eiwit slechter is. Eiwitten uit plantaardige voedingsmiddelen zijn ook moeilijker te verteren en worden hierdoor minder goed opgenomen door het lichaam.

Waar zit veel eiwit in?

Er zit veel eiwit in:

  • vlees, vleeswaren, vis, wild, gevogelte (zoals kip)
  • kaas, melk en melkproducten (zoals kwark en yoghurt)
  • eieren
  • noten, pinda’s
  • sojaproducten, zoals tofu, tahoe en tempé
  • peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, kapucijners en linzen
  • in de supermarkt vind je steeds meer eiwitrijke producten, zoals eiwitrijk brood, skyr en andere zuivelproducten.
Voedingsvoorbeelden eiwit
Voedingsvoorbeelden eiwit

Waar zit weinig of geen eiwit in?

  • Er zit minder eiwit in: slagroom, brood, beschuit, aardappelen, rijst, deegwaren, groente en fruit.
  • Er zit geen eiwit in: (dieet)margarine, alle oliesoorten, roomboter, bak- en braadvet, suiker, jam, honing, zuurtjes, thee en koffie zonder melk, water, frisdrank, limonadesiroop.

Vegetarisch of veganistisch eten

Evenwichtige plantaardige voeding levert genoeg eiwit. Vlees, vis en kip kun je vervangen door onder andere ei, kaas, noten, peulvruchten of producten op basis van soja (tofu, tahoe en tempé), lupine, mycoproteïne (quorn) of tarwe-eiwit (seitan).

Kant-en-klare vleesvervangers (zoals vegetarische burgers en schijven) bevatten vaak veel zout, en zijn daarom minder geschikt. Je komt hiermee al snel boven het maximum van 6 gram zout per dag. Kijk voor meer informatie op het etiket.

Sojamelk, sojavla en andere sojatoetjes bevatten evenveel eiwit als gewone melk en toetjes van gewone melk. Andere plantaardige dranken (zoals haver-, rijst- of amandelmelk) bevatten relatief weinig eiwit.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Eva Anne Hartman, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Jessica Klein, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?