Gemiddeld duurt het herstel van een nierdonatie 6 weken tot 3 maanden. Dit verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat je moe zult zijn na de operatie. De overgebleven nier moet namelijk harder werken. Je kunt je ook moe voelen van de narcose.
Lichamelijke gevolgen
De eerste 6 weken na de operatie mag je niet tillen. En geen zwaar lichamelijk werk doen. Doe het ook rustig aan in het huishouden. 6 weken na de nierdonatie kun je je dagelijkse gewoontes en werk weer oppakken. Waarschijnlijk ben je nog wel sneller moe. Dat is te verwachten na elke operatie. Misschien kun je je ook minder goed concentreren. Dat komt door de narcose. Deze lichamelijke klachten worden na een tijd minder.
Vermoeidheid na nierdonatie
Soms blijven patiënten langer moe. Bij de meeste nierdonoren is die vermoeidheid na maximaal 6 maanden alsnog verdwenen. Een kleine groep donoren is toch nog moe op de langere termijn. We weten niet zeker of nierdonatie de oorzaak is van de moeheid. Wel komt vermoeidheid iets vaker voor bij nierdonoren die:
- in het verleden een stemmingsstoornis hebben gehad, zoals een depressie
- voor de operatie al last hebben van vermoeidheid
- een slechtere conditie hebben
- bang zijn voor nierfalen zijn op de lange termijn
- weinig bewegen na de operatie
Bij vermoeidheid helpt het om regelmatig te bewegen. Je kunt dat eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut opbouwen. Ook kan een psycholoog helpen met de vermoeidheid om te gaan.