Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Nierdonatie: de operatie, herstel en nazorg

Laatste update, 15 juli 2025

Een dag voor de operatie word je opgenomen in het transplantatiecentrum. Tijdens de operatie wordt de nier verwijderd. Het verschilt per persoon hoelang het duurt om te herstellen.

In het kort

  • Voor de operatie is het goed een aantal zaken te regelen, de maatschappelijk werker kan je hierbij helpen
  • Vlak na de operatie heb je wat slangetjes en kun je wat pijn hebben
  • De meeste donoren kunnen na enkele dagen weer naar huis
  • Het herstel van een nierdonatie duurt gemiddeld 6 weken tot 3 maanden
  • Het eerste jaar krijg je een aantal controles in het ziekenhuis

Wat moet ik regelen voor een nierdonatie?

Na de donatie heb je tijd nodig om te herstellen van de operatie. In die periode kun je niet werken. Ook het huishouden doen kan te zwaar zijn. Je mag bijvoorbeeld 6 weken niet tillen. Dat betekent dat je voor de nierdonatie allerlei zaken moet regelen. De maatschappelijk werker helpt je hierbij. Denk bijvoorbeeld aan: 

zorg voor de kinderen

Als je nog jonge kinderen hebt, kun je tijdelijk niet voor hen zorgen. Misschien kan je partner of een ander familielid de zorg op zich nemen.

zorg voor de huisdieren

Wie zorgt voor de huisdieren tijdens de ziekenhuisopname? Vergeet niet van tevoren iets te regelen. Denk ook na over de periode na de operatie. Een lange wandeling met de hond is in het begin misschien nog te zwaar. Vraag de mensen in je naaste omgeving deze taak tijdelijk van je over te nemen.

hulp in huis

Misschien heb je de eerste tijd na de operatie wat hulp in huis nodig. Bijvoorbeeld als er complicaties (problemen) zijn, of als je alleen woont. Maak hierover van tevoren afspraken met je naasten. Soms kun je tijdelijk hulp in het huishouden krijgen, maar dat is niet zeker.

niet werken

Wat betekent de operatie voor je werk? Houd er rekening mee dat je een aantal weken afwezig bent. Bij de meeste mensen is dit 4 tot 6 weken. Draag je werkzaamheden op tijd over. Bespreek de donatie ruim van tevoren met je werkgever. Zo nodig kan de werkgever vervanging regelen.

vervoer naar huis

Hoe kom je uit het ziekenhuis weer in je eigen huis? Houd er rekening mee dat het ziekenhuis geen vervoer voor je regelt. En zelf autorijden is niet verstandig, zo vlak na een operatie. Vraag of iemand je op komt halen of neem een taxi.

financiële aspecten

Mogelijk maak je kosten, bijvoorbeeld voor het inschakelen van huishoudelijke hulp of voor een dierenpension. Vaak kun je wel een vergoeding krijgen voor deze kosten. Bijvoorbeeld via de gemeente, de zorgverzekering of de Nederlandse Transplantatie Stichting. De maatschappelijk werker is goed op de hoogte over de mogelijkheden. Je kunt de maatschappelijk werker vragen voor welke regelingen je in aanmerking komt. En waar je de vergoeding kunt aanvragen.

Lees alles over financiële aspecten bij nierdonatie >

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

Tijdens een nierdonatie haalt de chirurg een van je nieren uit je lichaam. Van tevoren heeft de chirurg al bepaald om welke nier het gaat. Dat hangt af van je aders en slagaders. Een nier met 1 slagader is het beste als donornier, omdat die het minste risico op nabloeding geeft. De linkernier is vaak net iets beter dan de rechternier, vanwege de ligging van de vaten.

De nier kan op verschillende manieren uit je lichaam worden gehaald. Meestal gebeurt dat via een kijkoperatie (laparoscopie).

kijkoperatie

Bij een kijkoperatie (ook wel: laparoscopie) maakt de chirurg een aantal gaatjes in de buikwand. Via deze gaatjes kan de chirurg de operatie-instrumenten naar binnen brengen. Een van de gaatjes is nodig om de nier te verwijderen. Het is ook mogelijk dat er alsnog een kleine snee wordt gemaakt om de nier te verwijderen. De snee zit boven het schaambeen. Daardoor ontstaat een litteken, maar dat is minder zichtbaar dan bij een open operatie.

De chirurg blaast via de gaatjes ook wat lucht in de buik. Daardoor heeft de chirurg beter zicht. Een kijkoperatie duurt ongeveer 3 uur.

Leidse snee

De Leidse snee is een operatietechniek. De chirurg maakt een snee van zo’n 10 centimeter aan de voorzijde van het lichaam. Dat gebeurt op zo'n manier dat er zo min mogelijk spierweefsel beschadigd raakt. De operatie duurt 2 tot 3 uur.

klassieke methode (lumbotomie)

De klassieke methode heet ook wel lumbotomie. Dan verwijdert de chirurg de nier via de zijkant van uw lichaam (flank), tussen de ribben door. Maar deze methode wordt bijna niet meer toegepast.

De chirurg plaatst de nier zo snel mogelijk in het lichaam van de ontvanger. Hij of zij ligt in hetzelfde ziekenhuis.

Vlak na de operatie

Na de operatie zitten er een aantal slangetjes in je lichaam.

  • een katheter vangt de urine uit je blaas op
  • een wonddrain zorgt voor de afvoer van bloed en wondvocht
  • via een infuus krijg je vocht en pijnstilling.
  • misschien heb je ook een zuurstofslangetje in je neus voor extra zuurstof

De eerste dagen voelt de wond pijnlijk aan. Ook je schouder en middenrif kunnen pijn doen. Dat komt door de lucht die de chirurg tijdens een kijkoperatie naar binnen spuit om het beter te kunnen zien. Het verschilt per persoon hoe erg de pijn is. De pijn is goed te bestrijden met medicijnen. 

Contact met de ontvanger na de operatie

Meestal liggen de ontvanger van de nier en de nierdonor niet op dezelfde kamer. Na de operatie hebben jullie beiden rust nodig. Voor de ontvanger kan het ook moeilijk zijn om te zien dat je je niet lekker voelt. Andersom geldt dat natuurlijk ook.

Na de operatie krijg je zo snel mogelijk te horen hoe het met de ontvanger gaat. Als de ontvanger een bekende is, zorgen de verpleegkundigen ervoor dat jullie contact met elkaar hebben zodra dat mogelijk is. Op de dag van de operatie kun je soms al even met elkaar bellen. De dag na de operatie kun je bij elkaar op bezoek. De verpleegkundigen rijden de bedden dan naar elkaar toe.

contact bij cross-over transplantatie

Ben je donor in een cross-over transplantatie? Dan heb je geen contact met de ontvanger van jouw nier, maar wel met degene voor wie je het allemaal gedaan hebt. De kans is groot dat jullie niet in hetzelfde ziekenhuis worden geopereerd. Het eerste contact is dan telefonisch.

contact bij anonieme nierdonatie

Ben je anonieme donor? Dan heb je geen contact met de ontvanger van jouw nier. Mogelijk krijg je later nog een bedankbrief van de ontvanger. Het transplantatiecentrum anonimiseert de brief: je kunt dus niet achterhalen wie de ontvanger is.

Weer naar huis

De duur van de ziekenhuisopname hangt af van welke operatietechniek is gebruikt. En van hoe snel je herstelt. De meeste donoren kunnen na enkele dagen weer naar huis.

Bij ontslag uit het ziekenhuis kijkt de verpleegkundige samen met je of je behoefte hebt aan emotionele begeleiding. Voor je naar huis gaat, geeft de verpleegkundige deze informatie:

  • hoe je de wond moet verzorgen
  • contactgegevens van maatschappelijk werker uit het ziekenhuis
  • of je nog pijnstillers moet gebruiken

Herstel na een nierdonatie

Gemiddeld duurt het herstel van een nierdonatie 6 weken tot 3 maanden. Dit verschilt per persoon. Houd er rekening mee dat je moe zult zijn na de operatie. De overgebleven nier moet namelijk harder werken. Je kunt je ook moe voelen van de narcose.

Lichamelijke gevolgen

De eerste 6 weken na de operatie mag je niet tillen. En geen zwaar lichamelijk werk doen. Doe het ook rustig aan in het huishouden. 6 weken na de nierdonatie kun je je dagelijkse gewoontes en werk weer oppakken. Waarschijnlijk ben je nog wel sneller moe. Dat is te verwachten na elke operatie. Misschien kun je je ook minder goed concentreren. Dat komt door de narcose. Deze lichamelijke klachten worden na een tijd minder.

Vermoeidheid na nierdonatie

Soms blijven patiënten langer moe. Bij de meeste nierdonoren is die vermoeidheid na maximaal 6 maanden alsnog verdwenen. Een kleine groep donoren is toch nog moe op de langere termijn. We weten niet zeker of nierdonatie de oorzaak is van de moeheid. Wel komt vermoeidheid iets vaker voor bij nierdonoren die:

  • in het verleden een stemmingsstoornis hebben gehad, zoals een depressie
  • voor de operatie al last hebben van vermoeidheid
  • een slechtere conditie hebben
  • bang zijn voor nierfalen zijn op de lange termijn
  • weinig bewegen na de operatie

Bij vermoeidheid helpt het om regelmatig te bewegen. Je kunt dat eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut opbouwen. Ook kan een psycholoog helpen met de vermoeidheid om te gaan.

Controles na nierdonatie

Na de nierdonatie word je gezondheid in de gaten gehouden. Het eerste jaar krijg je de volgende controles in het transplantatiecentrum:

  • enkele weken na ontslag uit het ziekenhuis
  • na 3 maanden (in de meeste ziekenhuizen)
  • een jaar later in het transplantatiecentrum

Na een jaar is het medisch gezien niet meer nodig op controle te komen. In overleg met het transplantatiecentrum besluit je hoe vaak je op medische controle gaat. Bijvoorbeeld 1 keer per jaar of 3 jaar. Controles kunnen in het ziekenhuis of bij je huisarts.

Geen kosten

De controle na nierdonatie wordt vergoed via de zorgverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen. De controles kosten jou dus niets. Moet je toch betalen? Wijs de verzekeraar er dan op dat de jaarlijkse controle na nierdonatie gratis is. Hiervoor kun je de voorbeeldbrief gebruiken van STAP, het Steun- en adviespunt van de Nierpatiënten Vereniging Nederland en de Nierstichting. 

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Ruth Dam, verpleegkundig specialist, coördinator nierdonatie bij leven

Tessa de Jong, verpleegkundig specialist, coördinator nierdonatie bij leven

Carla Schrauwers, verpleegkundig specialist, transplantatiecoördinator

Willij Zuidema, stafadviseur niertransplantatie

Waarom werken we samen met deskundigen?